Volledig scherm
Drukte in de Taxibusiness met Carnaval. Taxi's bij het station van Eindhoven. © Jean Pierre Reijnen

Dringen om een taxi in Eindhoven, beunhazen uit Randstad blijven weg

EINDHOVEN - Taxicowboys uit de Randstad bleven dankzij verscherpte controles goeddeels weg bij de standplaatsen in Eindhoven. Van de regel dat chauffeurs ook korte ritten gewoon moeten accepteren, komt minder terecht.

Tegen beter weten in stappen Chantal van Uden en Marjolein Hovestad nog maar eens op een taxibusje af. Na een lange carnavalsdag loopt het inmiddels tegen half twee. Op een waterkoud en winderig Stadhuisplein is het allang geen pretje meer. "Wij moeten naar Strijp, met z'n tweeën",  probeert Chantal. Maar ook hier worden ze aan de deur geweigerd, voor de vijfde keer op rij. "Hij wacht op de familie Jansen, zegt-ie."

Eerstvolgende

Officieel moeten taxi's bij standplaatsen simpelweg de eerstvolgende in de rij meenemen. Maar tijdens de carnavalsnacht zijn er taxi's te weinig en klanten te over. Dronken mensen die graag naar huis willen wachten niet altijd keurig op hun beurt. En dus geldt vooral het recht van de sterkste. Wie rond het taxispitsuur brutaal en met veel is, vindt doorgaans snel vervoer naar huis. Eenlingen, duo's en trio's hebben het lastiger. De orde handhaven gaat bijna niet: chauffeurs die liever geen korte rit rijden, hebben binnen een mum van tijd hun auto vol zitten met een lucratiever carnavalsgezelschap.

Beunhazen

Een paar uur eerder op de standplaatsen bij het station gaat het er gemoedelijker aan toe. Tussen tien en elf staat er altijd wel een taxi klaar, en verwijzen de chauffeurs hun klanten keurig door naar de voorste in de taxirij. Problemen met beunhazen uit de Randstad zijn er nauwelijks, blijkt uit een rondgang langs de wachtende chauffeurs. Die probeerden de afgelopen jaren op intimiderende wijze ritten weg te kapen, voor hogere tarieven en terwijl ze de weg niet kennen. Chauffeurs die niet tot de Toegelaten Taxi Organisaties (TTO's) behoren, worden dit jaar echter zonder pardon weggestuurd. Is het niet door handhaving, dan wel door de Eindhovense chauffeurs. "Het gaat er een stuk rustiger aan toe dan vorig jaar", vindt een van hen. "Gisteren stond er een Amsterdamse auto tussen. Die hebben we zelf met een paar man gezegd dat hij beter kon vertrekken."

ED gebruikt je persoonsgegevens om deze reactie te kunnen plaatsen. Meer informatie vind je in ons privacy statement

In samenwerking met indebuurt Eindhoven