Volledig scherm
Boerenbruidspaar Ted Swinkels en Vera van den Boogaard en hun getuigen luisteren naar blaaskapel Wa'n Klank © Marleen Benschop

Intens geluk bij boerenbruiloft Krutjesgat

SON EN BREUGEL - Geen twee boerenbruiloften meer, eentje in Son en eentje in Breugel, maar één boerenbruiloft voor heel Krutjesgat. Dinsdag gaven boer Ted Swinkels en Vera van den Boogaard, in het bijzijn van hun kinderen Finn en Sem, elkaar het onechte jawoord.

De boerenbruiloft in Son en Breugel is weer helemaal terug van weggeweest. Vorig jaar ontbrak deze traditionele carnavalshappening, nadat de twee boerenbruiloftcomités, die van Son en die van Breugel, ermee gestopt waren. Maar een nieuw comité blies weer leven in dit alom gewaardeerde evenement, en dus was het dinsdag weer ouderwets boerenbal. met een paar nieuwigheden. 

Plechtige rompslomp

Plaats van handeling rond de 'plechtige rompslomp' was het Pieter Brueghelplein in Breugel, waar het boerenbruidspaar Ted Swinkels en Vera van den Boogaard door Prins Wim voor de wet in de onecht werden verbonden. Die morgen hadden 'dominee' Carel Sarton en de 'Afrikaanse priester' Michael van Hak ('opgepikt tijdens een van de reizen van Vera '2do Events' van den Boogaard) in feestcafé De Bongerd het paar al voor de kerk ingezegend.

'Voor mij maakt het niets uit dat een Sons boerenbruidspaar in Breugel wordt getrouwd. Niet zo moeilijk doen mensen", zegt prins Wim. Ja, de rivaliteit tussen beide dorpskernen is er nog, en dat werd in het verleden toen de paren uit Son en uit Breugel elkaar ontmoetten bij de Dommelbrug op carnavaleske wijze tentoongespreid. Maar nu is het pais en vree op het Pieter Brueghelplein, met een grote opkomst en vrolijke muziekskes van blaaskapel Wa'n Klank.

Wensen

De organisatie is helemaal happy. "Het is geweldig. Iedereen is zo enthousiast", zegt Marianne van der Putte-Verhoeven. Nieuw is dat bij het standbeeld van Pieter Brueghel wensen zijn opgehangen die de goegemeente heeft ingestuurd voor het boerenbruidspaar. Boer Ted en boerin Vera, en hun al wat vermoeide kindjes, genieten zichtbaar. "Dit is intens geluk", zegt kersverse bruidegom Ted Swinkels, "Echt heel leuk. Niet zo serieus, en de humor viert de boventoon." De traditie van de veldwachter die het verkeer regelt is gebleven. Bart Peters doet dat uitstekend, zoals zijn vader dat ook ooit deed. Ook het traditionele ringsteken vanuit een kruiwagen zorgt voor de nodige hilariteit. De beloning voor alle deelnemers is een glaasje schrobbelèr. Een lekker opwarmertje voor de receptie.

ED gebruikt je persoonsgegevens om deze reactie te kunnen plaatsen. Meer informatie vind je in ons privacy statement