Volledig scherm
Wachtende dansmarietjes bij een concours in Alphen. © Eveline Van Elk

Steeds meer carnavalsprinsen maken hun entree zonder dansmarietjes

PollEINDHOVEN/HELMOND - Waar zijn ze eigenlijk? Die meiden met het haar in een knot, die kortgerokt de carnavalsprins en zijn gevolg voorgaan als die ergens zijn opwachting maakt. Met altijd een paar lieverds die net te volslank zijn voor die getailleerde pakjes. Die zo nu en dan samen hun elastieken benen hoog in de lucht gooien voor het bekendste element uit de gardedans: de kaars, waarbij het been verticaal omhoog wordt gestoken langs het bovenlichaam. Bij steeds meer carnavalsverenigingen heeft het vandaag de dag meer weg van een 'nachtkaars'.

,,Voor veel verenigingen is het echt geen doen meer", vertelt begeleider Gerry van Gerwen van de Eindhovense carnavalsvereniging De Kletsmeiers. ,,In Eindhoven zijn er nog maar vier verenigingen met een dansgarde." De rest krijgt niet genoeg meiden bij elkaar.

Karin Otten van De Pottenbakkers in de Deurnese wijk Zeilberg constateert dat het niet alleen maar een stedelijke tendens is. Otten: ,,Het carnavalsgebeuren loopt sowieso terug."

Toernooi

Dat de schwung er op 'mariekes-gebied' bij steeds meer verenigingen uit is, is ook duidelijk te zien bij dansgardetoernooien. Zoals onlangs nog tijdens het Lampegats Dansmarietjes Toernooi. In de grote zaal van gemeenschapscentrum Lievendaal is het kleffig warm. De hangtafels, waarop in plastic bekertjes zoute pretzel-stokjes en halve pilsjes staan, worden bezet door lange kerels met gezellige buiken die door hun steken met veren nog indrukwekkender lijken. Een deel van hen lijkt in een andere wereld dan de meisjes in de zaal.

Ze zijn bloedserieus. Maar eenmaal op het podium zijn het lachebekjes die de sterren van de hemel dansen. Of de platen van de muur. Want met die zwierende benen wil er nog wel eens een decorstuk worden geraakt. Een marietje dat daardoor uit balans raakt, verlaat na haar optreden huilend de zaal, gevolgd door andere troostende marietjes. Een jury op een verhoging achterin de zaal beoordeelt de kwaliteit. Toch valt vooral het verschil in kwantiteit op. Ze zijn er nog wel, grote dansgardes met twaalf of vijftien meiden. Maar er zijn er ook heel wat met maar twee, drie of vijf.

,,De ouders hebben tegenwoordig weinig tijd", verzucht Anja Tegenbosch (62). Ze is de leidster van de dansgarde carnavalsstichting De Geinrapers in Eindhoven en die bestaat momenteel uit vijf meiden: Kayley (18), Anouk (19), Jenna (10), Joyce (16) en Melissa (20). Maar onder andere Melissa gaat ermee stoppen. ,,Ik kan het niet meer combineren met mijn werk bij de Jumbo." Leidster Anja: ,,Het wordt steeds minder, een jaar of vijf geleden hadden we er nog vijftien. Maar kinderen hebben het steeds drukker en ouders hebben geen zin om in het seizoen elke week naar een toernooi te gaan."

Quote

De dansgarde is met de kapel toch het visite­kaart­je van de prins

Amy Timmers

Traditie

Volgens carnavalskenner en historicus Rob van de Laar heeft het carnaval veel concurrentie van steeds groter wordende bierfeesten in oktober en de veelheid aan festivals in de zomer. ,,En dansmariekes? Die komen bij veel mensen nu eenmaal ouderwets over", denkt Van de Laar. ,,Je ziet veel verenigingen met al dertig jaar dezelfde voorzitter terwijl je als je jeugd wilt behouden niet moet blijven vasthouden aan tradities."

Toch ziet trainster Amy Timmers (23) van De Geinrapers juist in die traditie de drang om door te gaan. ,,De dansgarde is met de kapel toch het visitekaartje van de prins. Al moet ik straks één meisje trainen, dan nog is het dat waard." Voor een vallend doek zijn ze bij De Kletsmeijers ook nog niet bang. ,,Veel leden hebben allemaal nog kleine kinderen", signaleert leidster Gerry. En die hijsen ze zo gauw het kan in een pakje. ,,De komende tien jaar kunnen we nog vooruit."

poll

Zonder dansgarde is een carnavalsvereniging niet compleet

  • Eens (70%)
  • Oneens (30%)
1137 stemmen
Volledig scherm
De Dancing Pearls uit Vredepeel op het podium. © Fotopersburo van de Meulenhof BV
ED gebruikt je persoonsgegevens om deze reactie te kunnen plaatsen. Meer informatie vind je in ons privacy statement

poll

Carnaval zonder bier is geen écht carnaval

  • Eens (68%)
  • Oneens (32%)
2796 stemmen