Volledig scherm
Robert Veldman. © Jean Pierre Reijnen

Hét gezicht van Yellow Sox, Robert Veldman. Wordt hij Clubheld 2017?

CLUBHELDENBasketbalclub Yellow Sox uit Bakel bestaat veertig jaar. Voorzitter Robert Veldman (53) is er bijna vanaf de oprichting bij. Hij is voorgedragen als Clubheld 2017 van het Eindhovens Dagblad.

Waarom zou Robert Veldman de Clubheld van 2017 moeten worden? "Moeten is een lelijk woord", glimlacht de preses van Yellow Sox. ,,Het is natuurlijk een extra promotie van onze club in het bijzonder en de basketbalsport in het algemeen. In Nederland is en blijft het voorlopig nog altijd een kleine sport."

Volledig scherm
© AD Clubhelden

Yellow Sox, een Amerikaanse naam in het rustieke Bakel. Veldman: ,,In Amerika heb je de baseballclubs Boston Red Sox en Chicago White Sox. Onze oprichter Piet van der Linden vond het mooi klinken. Eigenlijk had ons eerste meisjesteam destijds een andere naam bedacht, maar de basketbalbond had Yellow Sox al doorgevoerd en kon dit niet meer veranderen."

Quote

We willen aan een ieder de mogelijk­heid geven om te basketbal­len

Robert Veldman

Vanaf 1979 is Veldman een soort manusje-van-alles binnen de vereniging: speler, trainer, scheidsrechter, redactielid van het clubblad, secretaris, voorzitter, bouwpastoor en recent lid van de stichting tot onderhoud van de eigen sporthal (samen met handbalclub Acritas). Veldman: ,,We hebben een hechte groep vrijwilligers en bestuursleden, die zich van alle kanten - en heel vaak al jaren - inzetten voor de club. Het is heel mooi om te zien dat hun kinderen ook weer gaan basketballen."

Wat in 1977 begon als een vriendenvereniging is in veertig jaar uitgegroeid tot een vereniging met ruim 200 leden, met vooral jeugdteams. ,,We willen aan een ieder de mogelijkheid geven om te basketballen. Teams spelen in de competitie, maar ook recreanten en verstandelijk gehandicapten zijn van harte welkom. Naast het basketbal besteden we veel aandacht aan activiteiten zoals jeugdkamp, toernooien, mix-toernooien, bezoek van basketbalevenementen en clubfeesten."

De bouwkundige van beroep begon in 1979 met de basketbalsport. Zijn hoogtepunt beleefde Veldman, vader van drie kinderen, met het kampioenschap van Dames 1 in 2010, waardoor die promoveerden naar de promotiedivisie (op een na hoogste landelijke niveau), en de bouw van de sporthal. ,,Hier heb ik vele uren in gestoken, maar dat doe je met plezier. Door een zware knieblessure op 25-jarige leeftijd kwam mijn actieve loopbaan op een laag pitje te staan." De verkiezing Clubheld van 2017 leeft enorm bij Yellow Sox.

Veldman bekijkt het realistisch: ,,Als het om aantallen stemmen gaat, zullen we het nooit gaan halen tegen grote verenigingen. Mijn nominatie op zich is al een hele eer. De link heb ik ook al verschillende malen voorbij zien komen op Facebook en verschillende WhatsApp groepen."

Quote

We hebben een hechte groep vrijwilli­gers en bestuursle­den, die zich van alle kanten inzetten voor de club

Robert Veldman
ED gebruikt je persoonsgegevens om deze reactie te kunnen plaatsen. Meer informatie vind je in ons privacy statement

Gemert e.o.