Zulte Waregem en Excelsior Moeskroen ondertekenden de open brief.
Volledig scherm
Zulte Waregem en Excelsior Moeskroen ondertekenden de open brief. © BELGA

Belgische profclubs eisen duidelijkheid over einde seizoen

Zeventien Belgische profclubs hebben in een statement daadkracht geëist van de Raad van Bestuur van de Pro League. Voor het grootste gedeelte van de wat kleinere clubs is het zonneklaar: blaas dit seizoen definitief af. Maar voor de verenigingen die nog iets om voor te spelen hebben, ligt het niet zo simpel.

De open brief is afkomstig van bijna de gehele K11; clubs uit de hoogste afdeling met uizondering van Anderlecht, Club Brugge, Genk, Gent en Standard Luik. Van die elf verenigingen verzoeken er negen dat het Pro League-seizoen definitief wordt gestaakt. Alleen Antwerp en Charleroi willen, als het mogelijk is, nog voetballen. 

Niet per se eensgezindheid dus onder de clubs. Wat de open brief, die ook is ondertekend door de acht Eerste Klassers, dan ook met name hekelt, is het gebrek aan duidelijkheid van de Raad van Bestuur. ,,We rekenen op u om die verantwoordelijkheid te nemen‘’, valt er te lezen. ,,Anders zien we ons genoodzaakt een buitengewone Algemene Vergadering samen te roepen om wél de nodige beslissingen te nemen voor het voetbal en de volksgezondheid.‘’

De Belgische Pro League is, net als bijna alle Europese competities, stilgelegd door de uitbraak van het coronavirus. Club Brugge gaat met vijftien punten voorsprong aan kop.