Harry Lavreysen
Volledig scherm
Harry Lavreysen © BSR Agency

Drievoudig wereldkampioen Lavreysen uit Luyksgestel: ‘Om te huilen? Nee, ik zag het wel aankomen’

Van de complete Nederlandse ploeg die naar Tokio zou afreizen, was baansprinter Harry Lavreysen (23) uit Luyksgestel misschien wel de grootste favoriet voor olympisch goud. Iets meer dan drie weken geleden werd hij op de wereldkampioenschappen in Berlijn wereldkampioen op de teamsprint, sprint én keirin.

,,Om te huilen? Nee, ik zag het wel aankomen”, zegt Lavreysen in een reactie. ,,Ik denk ook dat ze een goede keuze hebben gemaakt. Ik heb heel lang gehoopt dat het gewoon door zou gaan. De afgelopen weken heb ik buiten op de weg mijn trainingen nog kunnen doen. Maar als het nog langer duurt eer we de baan op kunnen en ik niet alles kan doen wat ik moet doen, hoeft het voor mij ook niet meer. Als ik op de Spelen sta, wil ik daar ook op mijn allerbest zijn.”

Als regerend wereldkampioen en topfavoriet was dit wel de kans om goud te pakken? ,,Zo kun het zien. Het liefst zag ik de Spelen in deze vorm ook zo snel mogelijk komen. Maar ik voel me nog jong in deze sport. Ik zie me zeker tien jaar doorgaan. Het is niet dat het nu moest gebeuren. Ik heb de tijd.”