Afstand houden helpt.
Volledig scherm
Afstand houden helpt. © AD

Aantal doden en nieuwe coronapatiënten stijgt minder hard, RIVM waakt voor te veel optimisme

UpdateIn Nederland zijn de afgelopen 24 uur 545 mensen positief getest op het nieuwe coronavirus (COVID-19). 34 patiënten zijn sinds de vorige update overleden aan COVID-19. Beide cijfers liggen iets lager dan gisteren (toen 43 patiënten overleden, 573 nieuwe patiënten).

Het totaal aantal positief geteste mensen in Nederland ligt nu op 4749. Onder hen zijn 1230 mensen die in het ziekenhuis opgenomen zijn of zijn geweest. Het aantal mensen dat in het ziekenhuis ligt of opgenomen is geweest, steeg de afgelopen 24 uur wel hard. Gisteren lag dat getal nog onder de 1000.

Er zijn nu in totaal 213 mensen in Nederland overleden aan de ziekte. De leeftijd van de overledenen ligt tussen de 55 en 97 jaar. (de gemiddelde leeftijd bij overlijden is 82 jaar).

De meeste positief geteste mensen wonen in de provincie Noord-Brabant, namelijk 1558 personen. Daarna zijn de meeste positief geteste mensen gemeld in Zuid-Holland (647) en Noord-Holland (600). 

Niet iedereen getest

Het werkelijke aantal besmettingen met het nieuwe coronavirus ligt hoger dan het aantal dat hier genoemd wordt. Dit komt omdat niet iedereen met mogelijke besmetting getest wordt, maar vooral patiënten die zo ziek zijn dat ze in het ziekenhuis opgenomen worden en zorgverleners.

Ondanks de daling van het aantal doden en nieuwe patiënten is het nog erg vroeg om te concluderen dat de maatregelen die Nederland heeft genomen, werken. ,,Het is nog te vroeg om enthousiast te zijn”, zegt een woordvoerder van het RIVM. ,,Nu breekt een cruciale week aan.”

Juist afgelopen weekend bleek dat veel mensen de opgedragen afstand van 1,5 meter tot elkaar, niet overal in acht nemen. 34 doden is nog altijd het op-een-na-hoogste aantal in 24 uur.

Toch melden ook België, Duitsland, Oostenrijk en Italië minder hard stijgende cijfers. In Spanje daarentegen steeg het aantal doden hard. 

Op onderstaande kaart vind je geregistreerde besmettingen van het coronavirus in Nederland. De gegevens worden één keer per dag bijgewerkt - om 15.00 uur om precies te zijn - en zijn afkomstig van het RIVM.

In onderstaand dashboard meer informatie over het verloop en de besmettingen per gemeente (klik in onze app halverwege de scrollbar om te scrollen):

Bekijk hieronder onze video's over het coronavirus.