Varkenstransporten bij van Rooi Meat aan de Roggedijk in Helmond.
Volledig scherm
Varkenstransporten bij van Rooi Meat aan de Roggedijk in Helmond. © FotoMeulenhof

Dierenartsen bij Van Rooi Meat in Helmond getest op coronavirus

HELMOND - De GGD gaat vanaf vandaag dierenartsen en hun assistenten die werkten op varkensslachterij Van Rooi Meat in Helmond testen op het coronavirus. Dat laat de voedselautoriteit NVWA weten.

De reden is dat twee keurmeesters van de dienst Kwaliteitskeuring Dierlijke Sector (KDS) en een dierenarts van de NVWA die in Helmond werken positief zijn getest op Covid-19. Ook dierenartsen en keurmeesters die bij Vion in Boxtel werken blijken het virus te hebben. Een van de besmette keurmeesters heeft zowel op de slachthuizen in Boxtel als in Helmond gewerkt.

Mogelijk wordt ook het personeel van Van Rooi Meat getest; de GGD moet daarover nog een besluit nemen.  Eerder vrijdagavond meldde de NVWA nog dat ook het personeel wordt getest, maar kwam daarop terug. 

Directeur Addy van Rooi van het Helmondse vleesbedrijf vertelde gisteravond dat dierenartsen en keurmeesters er een eigen ingang en parkeerplek hebben, om ze van het personeel weg te houden. Sluiting van slachthuizen vindt Van Rooi niet nodig. ,,Bovendien krijg je dan binnen de kortste keren gigantische problemen, van lege schappen in de winkels tot uitpuilende varkensstallen.” In het bedrijf zijn allerlei maatregelen genomen zodat personeel zich aan de corona-regels kan houden, aldus Van Rooi. 

Van Rooi Meat heeft de hele verwerking van varkens ondergebracht op 62.000 vierkante meter (negen voetbalvelden). Het bedrijf is vergelijkbaar met Vion in Groenlo, dat deze week dicht moest omdat 45 medewerkers besmet bleken met het coronavirus. Volgens bestuurder John Klijn van FNV Bondgenoten werken in de megavarkensslachterij in Helmond bijna uitsluitend arbeidsmigranten. „Veel Polen en vooral Roemenen, die in veel gevallen ook in groepen samenwonen op onder meer een camping in Bakel. Bijna geen vaste mensen dus. Daardoor hebben we er maar een paar leden; die durven niet naar voren te treden als er klachten zijn.”

Brandbrief

De dienst KDS maakt zich grote zorgen, zo blijkt uit een interne mail in handen van RTL Nieuws. ‘Binnen ons bedrijf zijn meerdere mensen ziek en sommigen hebben klachten als koorts. Omdat de mensen bij het huidige beleid van de overheid in de meeste gevallen niet getest worden, weten we niet zeker of ze besmet zijn’, zo staat in de mail. Medewerkers van KDS hebben samen met de vakbond een brandbrief gestuurd aan landbouwminister Carola Schouten. Ze schrijven dat er dringende actie nodig is om te voorkomen dat meer medewerkers ziek worden.

Het productiebedrijf van Van Rooi Meat aan de Roggedijk in Helmond.
Volledig scherm
Het productiebedrijf van Van Rooi Meat aan de Roggedijk in Helmond. © Rene Manders

In samenwerking met indebuurt Helmond