Volledig scherm
© ED

Kopers en verkopers woningen worden voorzichtiger door coronavirus, zegt Funda

EINDHOVEN - Funda meldt dat aspirant-kopers en -verkopers van woningen voorzichtiger zijn geworden vanwege de corona-crisis. 

Funda heeft onderzocht of woningkopers en - verkopers zich af laten schrikken door de corona-crisis.
Volledig scherm
Funda heeft onderzocht of woningkopers en - verkopers zich af laten schrikken door de corona-crisis. © Funda

Het bezoek aan de site en de app blijft redelijk op peil, maar in een opiniepeiling zegt bijna de helft op dit moment niet zo happig te zijn op verkoop of koop van een woning. Het aantal bezichtigingen daalt dan ook met een derde. Een kwart van de ondervraagden denkt dat het nu juist wel een goede tijd is om een woning te zoeken. 

Er zijn geen verschillen tussen Noord-Brabant, waar het virus eerder en harder toesloeg, en de rest van Nederland. Dat maakt Funda, de website voor huur- en koopwoningen van bij de NVM aangesloten makelaars, bekend in een persbericht. De cijfers komen uit een opiniepeiling onder 1450 gebruikers van de site. Een ander deel is gebaseerd op de gebruikersgegevens van 16 tot en met 22 maart. De huizensite zal deze peiling elke twee weken herhalen de komende tijd, te beginnen op 7 april. 

Onzekerheid is troef

Volledig scherm
© Thinkstock

De animo bij aspirant-kopers en -verkopers  om actief te worden is afgenomen volgens Funda met respectievelijk 36 en 24 procent. Bij de ‘doorstromers’ - die hun huidige woning moeten verkopen om een nieuwe te kopen - ligt dat percentage zelfs op 46 procent.  Onzekerheid is troef, stelt Funda. Directeur Quintin Schevernels van Funda: “Een deel van de ondervraagden is minder gemotiveerd omdat zij simpelweg niet weten wat de impact van het corona-virus op de woningmarkt zal zijn.” Ook verwachten ze dat de markt gaat veranderen of verwachten ze veranderingen in de eigen situatie (11 procent). En dus blijven ze even zitten waar ze zitten. 

Maar de markt valt nog allerminst stil, zegt Schevernels. “Een behoorlijke groep past zijn plannen echter nog niet aan omdat ze moeten verhuizen, al in het aankoop- en verkoopproces zitten of geen  impact verwachten op korte termijn. Dat is best logisch, want de markt was behoorlijk overspannen en een groep mensen ziet dit blijkbaar als kans. Bezichtigingen blijven doorgaan en makelaars anticiperen om bezichtigingen bijvoorbeeld virtueel te laten verlopen.’

Daling bezichtigingen

Bezoekerscijfers van Funda laten dat ook zien, volgens de directeur. Hoewel de bezoekersaantallen in eerste instantie daalden met 15 procent tot 12 miljoen, keerde die tendens eind vorige week alweer min of meer om. Ook wordt er dagelijks nog tienduizenden keren contact gezocht met een makelaar, vooral voor bezichtigingen. Daar hebben de aangesloten makelaars wel te maken met een daling van 32 procent naar 20.000. Volgens Funda houdt ruim de helft (58 procent) van de huizenzoekers vast aan een bezoek van de woning. 17 procent heeft  juist een voorkeur voor een virtuele bezichtiging. Toch durft maar 10 procent een bod op een woning te doen zónder die ook echt bezocht te hebben. 

De verwachtingen onder Funda-bezoekers zijn verschillend. Een derde denkt dat er meer woningen beschikbaar komen, terwijl iets meer ondervraagden een daling verwacht. 60 procent van de geënquêteerden denkt dat de komende tijde de huizenprijzen gaan dalen. 

In samenwerking met indebuurt Eindhoven