Rutte: ‘Hard ingrijpen is nodig’
videoEr zijn strengere maatregelen nodig om het coronavirus onder controle te krijgen, heeft premier Mark Rutte vanavond gezegd. ,,Hard ingrijpen is nodig.”
Delen per e-mail
Dat zei de premier tijdens een speciale persconferentie
Volgens minister Hugo de Jonge is de groei van het corona-virus simpelweg ‘te exponentieel’. ,,We gebruiken ons gezonde verstand, maar de treinen worden voller, het thuiswerken schiet er bij in. Het zijn niet alleen de jongeren, dat zien we terug in de cijfers. Onder de streep is het gewoon niet goed genoeg. We doen ons best, maar het virus doet het beter.”
Het kabinet grijpt daarom in, met name in het sociale leven. Het gaat om maatregelen die vanaf morgen drie weken gaan gelden, tot 20 oktober. Dan wordt gekeken wat het effect is geweest. ,,Dit virus is als een mammoettanker. Het kost tijd om het bij te sturen. Het effect van wat we vandaag doen, zien we pas over een paar weken", aldus De Jonge. ,,We moeten helaas onze vrijheden beperken, zodat we ze niet hoeven in te leveren.”
De horeca in het hele land moet om die reden om 22.00 uur de deuren sluiten. Er wordt geen publiek meer toegestaan bij sportevenementen, ook niet in de amateursport. Kantines gaan dicht. Ook wordt thuiswerken weer de norm, ‘tenzij het echt niet anders kan'.
Het kabinet trekt een flink aantal landelijke regels uit de kast. Zo wordt de norm voor gezelschappen bij mensen thuis teruggebracht naar 3 personen. In publieke ruimtes mogen nog maar maximaal 30 mensen samenkomen. Dat geldt dus ook in restaurants. Daarbij wordt het personeel niet meegerekend. In de buitenruimte gaat landelijk een maximum van 40 personen gelden voor bijeenkomsten, behalve bij speciale plekken, zoals bijvoorbeeld een pretpark als De Efteling dat meer bezoekers aan kan.
Supermarkt
Het kabinet besluit verder ook dat supermarkten het gebruik van karretjes weer moeten gaan bemoedigen. Ook komen er voor kwetsbare groepen en ouderen weer speciale tijden om te kunnen winkelen.
Steden
In de grote steden Amsterdam, Rotterdam en Den Haag wordt geadviseerd een mondkapje te dragen in winkels. Het OMT gaat nog wel een advies uitbrengen over het nut van het gebruik van mondkapjes op meer plekken. Eerder vandaag bleek al dat burgemeesters verdeeld zijn over het verplichten daarvan. Rutte: ,,We hebben de mondkapjes nu in het OV, omdat je daar de 1,5 meter moeilijk kan handhaven. Maar wat je nu ziet is dat de aantallen besmettingen zo erg oplopen dat het toch een aanvulling kan zijn op het pakket. We denken dat het beperkt effect heeft, maar zeggen toch: laten we dat toch doen.”
Hoewel er berichten circuleerden dat de grote drie steden ‘op slot’ zouden gaan, kiest het kabinet daar niet voor. Hotels blijven open, een advies om alleen noodzakelijke reizen naar de steden te maken, gaat niet in. Wel zei premier Rutte dat ‘winkelen even geen uitje is'. ,,Ga het liefst alleen.”
Gisteren spraken ministers uit het kabinet en experts van het RIVM op het Catshuis informeel over de corona-aanpak. Vandaag was daarop overleg met het hele kabinet, ook deskundige Kim Putters (SCP) en hoge ambtenaren van bijvoorbeeld de gemeente Rotterdam sloten daarbij aan. Vanmiddag was er ook nog een overleg met de burgemeesters van de 25 veiligheidsregio’s.
Alle maatregelen tot 20 oktober op rij:
-Thuiswerken wordt weer de norm, ‘tenzij het echt niet anders kan’. Werkgevers die toch mensen naar kantoor halen, kunnen gesloten worden als ze een besmettingshaard blijken.
- Horeca in hele land om 22.00 uur dicht, vanaf 21.00 uur niemand meer binnen. Registratie wordt verplicht.
-In Amsterdam, Rotterdam en Den Haag wordt geadviseerd een mondkapje te dragen in winkels. Winkeliers mogen weigeraars de deur wijzen.
-Er wordt geen publiek meer toegestaan bij sportevenementen, ook niet in de amateursport. Kantines gaan dicht.
- Supermarkten gaan twee keer per dag een uur alleen open voor kwetsbare mensen en ouderen .
- Thuis mag je maximaal 3 personen op bezoek hebben, kinderen tot 13 jaar niet meegerekend. In publieke ruimtes zoals restaurants mogen maximaal 30 personen zich verzamelen, naast personeel. In buitenlucht zijn groepen van maximaal 40 personen toegestaan. Uitzonderingen zijn onder meer demonstraties, grote pretparken, musea, scholen en uitvaarten.
Bekijk hieronder onze video's over het coronavirus.
Gratis onbeperkt toegang tot Showbytes? Dat kan!
Log in of maak een account aan en mis niks meer van de sterren.Lees Meer
-
‘Kabinet moet netwerk AED’s landelijk dekkend maken’
Het kabinet moet zorgen voor een landelijk dekkend netwerk van AED’s, vindt de PvdA. Dit mobiele apparaat, ook wel een defibrillator genoemd, is een levensreddend hulpmiddel voor mensen met een hartstilstand. -
Kabinet stapt eensgezind op: 'We moesten een daad stellen’
Het kabinet stapt op vanwege de toeslagenaffaire en zal demissionair verder gaan. De coalitie neemt gezamenlijk de politieke verantwoordelijkheid voor het drama waarbij duizenden ouders gedupeerd zijn. De aanpak van de coronacrisis moet wel gewoon doorgaan, vinden de ministers. -
Kabinetsval in cruciale coronafase, experts bezorgd: ‘slechtst mogelijke timing’
Met nog altijd forse besmettingscijfers, grote druk op de zorg en de dreiging van de Britse variant komt de kabinetsval op het ‘slechtst mogelijke moment’, meldt viroloog Marion Koopmans (Erasmus MC). Ook andere experts bekijken de ontwikkelingen rond het Binnenhof met argusogen: ,,Een kabinet van nationale eenheid is nodig.” -
PREMIUM
PvdA-leider Lodewijk Asscher weg, wie volgt hem op?
Na het vertrek van Lodewijk Asscher als lijsttrekker van de PvdA lijkt er geen gedoodverfde opvolger te zijn. Een greep uit de mogelijkheden die de partij heeft. -
PREMIUM
Ook een demissionair kabinet kán daadkrachtig optreden - mits de Kamer dat toestaat
Als het kabinet aftreedt om de toeslagenaffaire, zal de aanpak van de coronacrisis daar niet onder lijden, bezweert premier Rutte. Maar het is de vraag of hij die belofte kan waarmaken.
-
Toeslagenaffaire Rutte: ‘Bijna eens over reactie toeslagrapport, niet gesproken over politieke consequenties’
Het kabinet komt vrijdag met de reactie op het rapport over de toeslagenaffaire. Dat zei minister-president Mark Rutte gisteravond na afloop van de extra ministerraad. Daarin is volgens hem niet gesproken over de vraag of het kabinet aan kan blijven. -
Ik ben verkouden: hoe weet ik of ik corona heb?
Wie een snotneus krijgt in tijden van corona, staat er spontaan toch even bij stil: zou ik het hebben? Tijd dus om de symptomen nog eens op te noemen, samen met een aantal richtlijnen. -
Lockdown drie weken verlengd, meer financiële steun voor getroffen sectoren
De huidige coronamaatregelen worden verlengd, zeker tot 31 januari, waarschijnlijk zelfs voor drie volle weken. Ook wil het kabinet nog eens het financiële steunpakket uitbreiden voor sectoren ‘die al heel lang gesloten zijn', zeggen ingewijden, bijvoorbeeld de evenementenbranche en de horeca.