Volledig scherm
Team van de Laar © Team van de Laar

Team van de Laar baalt van neutralisatie Dakar-etappe: ‘Wisten dat uitdaging in het einde van de proef zat’

Het was een domper voor Team Van de Laar toen ze halverwege de tiende Dakar-etappe in de gaten kregen dat het tweede deel niet door zou gaan. ,,We wisten dat de uitdaging in het einde van de proef zat. Daar zaten we op te wachten. Het is jammer dat dat niet door kon gaan, want daar hadden we onze zinnen op gezet.”

Veel ongelukken in de eerste reeks duinen van de dag hielden de helikopters zo bezig, dat er voor het tweede deel geen medische hulp beschikbaar was. Dat risico nam de organisatie van de Dakar 2020 niet en dus volgde een neutralisatie.

Aanvankelijk had het drietal van Team Van de Laar niet door dat de laatste 188 kilometer van de tiende etappe waren gecanceld. ,,We stonden aan het eind van een neutralisatie te wachten om weer te starten, toen we zagen dat anderen helemaal geen haast maakten en zonder de helm op te zetten weer instapten. Dat vonden we raar. Pas toen kregen we in de gaten dat het tweede deel was afgelast”, vertelt navigator Ben van de Laar uit Best.

De kans is groot dat de duinen morgenochtend aan het begin van de elfde etappe, het tweede deel van de marathon, alsnog komen. Daar houdt Ben van de Laar zijn hoop op gevestigd. ,,Het belangrijkste is dat de truck nog helemaal in orde is. Zelfs de nopjes zitten nog op de banden. Ik heb gehoord dat morgen en zelfs de laatste etappe nog serieuze dagen zijn. Met die insteek proberen we de truck naar de finish te managen.”