Volledig scherm
Vick Versteijnen Dakar Rally 2020 © Peter van Nobelen

Volop gevloek en getier in 'Dakar': Versteijnen moet strijd verlaten

De vierde etappe van de Dakar Rally verliep gisteren voor de meeste Brabantse deelnemers niet al te best. Zo sloeg autocoureur Erik van Loon over de kop en haalde Vick Versteijnen niet eens de start.

Zelfs rijders die wel een goede klassering behaalden, hadden het nodige te klagen, trucker Janus van Kasteren (foto) voorop. De enig overgebleven kopman van Team De Rooy deed het prima in de vierde etappe in Saoedi-Arabië over een afstand van 672 kilometer van Neom naar Al-Ula. De Veldhovenaar, zevende in het klassement, was blij met zijn vierde plek, maar was niet te spreken over de startpositie voor hem van Richard de Groot van het Firemen Dakarteam. Die gaf zelf ook aan dat hij die vierde plaats toebedeeld had gekregen door een computerfout. Van Kasteren sprak daar schande van. ,,Een blunder van de organisatie. Ik vind Richard een fijne vent, maar weet niet wat hem bezielde. Hij ging ondanks herhaaldelijk contact niet aan de kant. Daardoor verloren we veel tijd. Pas toen hij panne kreeg, konden wij er langs. Man, man: wat hebben wij gevloekt."

Trucker Vick Versteijnen uit Hilvarenbeek kwam op weg van het bivak naar de start al stil te staan door een kapotte naaf. Het lukte Team De Rooy niet om het technische probleem binnen de tijdslimiet te repareren, waardoor Versteijnen niet meer van start mocht. ,,Doodzonde", zei hij. De chauffeur uit Hilvarenbeek mag vandaag nog wel starten in het zogeheten Experience-klassement om ervaring op te doen en Team De Rooy te helpen. Voor het klassement telt hij niet meer mee.

Autocoureur Erik van Loon kende al na 32 kilometer problemen na een spectaculaire barrel roll waarbij zijn Toyota Hilux over de kop ging. De Eerselnaar, die twaalfde stond in de stand, kon na een half uurtje weer op weg. Later sloeg de versnellingsbak vast en verloor hij nog een paar uur. Hij zakte naar plek 38 in het algemeen klassement. Van Loon: ,,Als je op je dak belandt en naderhand die technische problemen krijgt, dan baal je enorm. Opgeven is geen optie, maar leuk is het niet."

Volledig scherm
© Peter van Nobelen