Duurzame gezinswagen TU/e haalt elf racewagens in

VideoEINDHOVEN/KARLU KARLU - Het Solar Team Eindhoven staat bij de zonne-race in Australië ruim op kop in zijn klasse. De Eindhovense wagen heeft zelfs 11 wagens uit de race-klasse ingehaald.

Volledig scherm
Stella Vie. © TU Eindhoven / Bart van Overbeeke

,,We hebben er het maximale uit gehaald vandaag”, zeg Daan de Roij van het Solar Team Eindhoven aan het eind van de dag. ,,In de laatste minuten hebben we de batterij helemaal leeg gereden. We moesten voor 17.10 uur stilstaan, uiteindelijk hadden we nog 30 seconden over toen we stopten. Hoe minder tijd je over hebt en hoe leger de batterij is, hoe beter.”

De studenten van de Technische Universiteit Eindhoven doen mee in de ‘cruiser-klasse’ van de World Solar Challenge. In deze klasse rijden gezinswagens die zo efficiënt mogelijk op zonne-energie door de Australische outback proberen te komen. En dat lukt het Eindhovense team tot nu toe erg goed. Ze behaalden maandag al 193 punten voor energie-efficiëntie. Daarmee laten ze de andere teams ver achter zich. Op de tweede plek staat de Australische Sunswift, met 111 punten.

Het Solar Team Eindhoven heeft zelfs elf auto’s ingehaald die in de 'challenger-klasse' meedoen, de raceklasse. Er rijden nog slechts zeven racewagens voor het Eindhovense team.

Tijdens de etappe van maandag reden de studenten van de TU/e geruime tijd 'energiepositief' op 73 kilometer per uur met vijf inzittenden. "Dat betekent dat de auto op die snelheid minder energie verbruikte dan dat er binnenkwam via de zon", legt Karlijn Fransen uit. "De batterij wordt dan dus voller geladen."

ED gebruikt je persoonsgegevens om deze reactie te kunnen plaatsen. Meer informatie vind je in ons privacy statement

In samenwerking met indebuurt Eindhoven