Volledig scherm
Marina Donkers bij Helicon Opleidingen in Nijmegen. © Marina Donkers

'Het leek soms wel alsof ze dag en nacht aan de zonne-auto werkten'

DARWIN/MARIAHEIDE - Een jaar je studie onderbreken om aan een zonne-auto te bouwen heeft niet alleen gevolgen voor jezelf. Ook de mensen om je heen weten even wie er op de eerste plaats komt: Stella Vie. Volgens moeder van een van de coureurs Marina Donkers zat het innoveren er al op jonge leeftijd in. 

,,We hebben hem het afgelopen 1,5 jaar erg weinig gezien ja." Marina Donkers moet er wel een beetje om lachen. Want als haar zoon Bram Lomans ergens voor gaat, dan ook voor de volle honderd procent. Hij heeft zijn studie voor 1,5 jaar onderbroken om mee te doen met Solar Team Eindhoven. En dat is geen sinecure. Om die reden reist Marina Donkers ook af naar Adelaide waar de zonne-auto hopelijk als eerste over de finish komt. Dat had nog al wat voeten in de aarde.

Gelukkig is Bram Lomans een relaxed persoon. Want wie aan een ambitieus project als een familie-auto op zonne-energie begint komt hobbels tegen op de weg. 

Donkers werkt zelf bij Helicon Opleidingen in Nijmegen, een onderwijsinstelling met duurzaamheid als een van de peilers. Ze krijgt daar van dichtbij mee wat vernieuwende ideeën als dat van de solar teams bij jongeren kunnen bewerkstelligen. 

Volledig scherm
Bram Lomans is een van de drivers van de Stella Vie tijdens de World Solar Challenge. © Jelle Krekels

,,Tegen jonge kinderen kun je niet zeggen: koop maar zonnepanelen. Je moet het begrip tastbaar, hanteerbaar maken. Weg bewegen van het geitenwollensokken-imago. Jongeren moeten het leuk gaan vinden. Duurzaamheid kan juist heel trendy en hip zijn. Dat bewijzen die Eindhovense studenten wel. De zonne-auto is niet alleen revolutionair als het om duurzaamheid gaat, hij is ook gewoon mooi. Zoiets wil je toch hebben?"

Bij Helicon willen we jongeren laten zien dat ze door zelf creatief bezig te zijn een verschil kunnen maken en tot vernieuwende ideeën kunnen komen."  Dat stuk ondernemerschap heeft ze geprobeerd aan allebei haar dochters en zoon mee te geven in hun opvoeding.  

Donkers vindt het mooi om te zien hoe serieus en fanatiek de studenten met het wereldkampioenschap bezig zijn. ,,Ik heb wel een keer gevraagd of de auto wel veilig genoeg is. Maar er werd me op het hart gedrukt dat ik me daar geen zorgen over hoefde te maken." Op 11 oktober reist Donkers af naar Australië om de studenten te onthalen. 

ED gebruikt je persoonsgegevens om deze reactie te kunnen plaatsen. Meer informatie vind je in ons privacy statement

In samenwerking met indebuurt Eindhoven