Volledig scherm
Jan Mengelers, archieffoto © Jurriaan Balke

Jan Mengelers van TU Eindhoven: Studententeams zeer waardevol

EINDHOVEN - Studententeams zoals Solar Team Eindhoven zijn enorm waardevol voor de studenten zelf, de universiteit en Brainport. Dat zegt Jan Mengelers, voorzitter van de College van Bestuur van de Technische Universiteit Eindhoven. ,,Niemand leert zoveel als deze studenten." 

Wie dwars door de outback van Australie rijdt, komt op zijn route hobbels tegen. Maar voor de studenten die de route met een zelfgebouwde zonne-auto gaan rijden zijn die spreekwoordelijke hobbels extra diep. Via sociale media als Facebook en Twitter houdt Jan Mengelers, voorzitter van de College van Bestuur, het allemaal goed in de gaten. Want spannende tijden waren het zeker, toen douane weigerde de zonne-auto door te laten en vliegmaatschappijen de accu niet wilde vervoeren. ,,Maar inmiddels liggen de studenten alweer aardig op schema. En ze leren hier natuurlijk enorm van."

Goed voorbereid

Bovendien, weet Mengelers, zijn de studenten dermate goed voorbereid dat ze niet meteen in paniek hoeven te raken van een beetje vertraging. Nee dan de druk. ,,Pieter van de Hoogenband zei ooit al: de eerste gouden medaille is een hele kunst maar de tweede en derde is nog veel moeilijker." Het Eindhovense team kan voor de derde keer wereldkampioen worden. 

Volledig scherm
Studententeams TU Eindhoven © Bart van Overbeeke, TU/e

Zijn collega Bert-Jan Woertman noemde de Stella Vie ook wel de 'rijdende pr-machine van Brainport.' Mengelers snapt de woordkeuze maar vindt pr-machine toch een wat ongelukkige typering. ,,Dan lijkt het net een soort gemaakte constructie om de aandacht te trekken. Maar wat de studententeams maken is bovenal gewoon erg interessant. Ze bereiken veel en zijn tegelijkertijd heel aaibaar. Dat zorgt voor veel aandacht en dat is goed voor hen maar ook voor onze universiteit."

Kettingreactie

Solar Team Eindhoven heeft voor een kettingreactie gezorgd: steeds meer studententeams komen met innovatieve projecten. ,,Solar Team Eindhoven is echt een rolmodel geweest voor andere studenten. De projecten van de studenten beginnen steeds meer onderdeel te worden voor toegepast onderzoek en moderne vormen van onderwijs. Dan is het meer dan alleen een pr-machine."   

De rol van Mengelers bij de teams is onder meer die van adviesorgaan. ,,Ik voorzie ze van tijd tot tijd van wijze raad en van een reprimande als het nodig is. Maar ik voel me meestal als een opa die heel trots is op zijn kleinkinderen want dat is zo ongeveer wel het leeftijdsverschil", lacht hij. Voor nu is het de kunst voor de studenten om de maximale scherpte uit het team te halen. ,,Natuurlijk hoop ik dat ze voor de derde keer gaan winnen, en ze zijn beter voorbereid dan ooit, maar het wordt een pittige wedstrijd." 

ED gebruikt je persoonsgegevens om deze reactie te kunnen plaatsen. Meer informatie vind je in ons privacy statement

In samenwerking met indebuurt Eindhoven