Volledig scherm
PREMIUM
Royston Drenthe viert feest met het Sparta-publiek na de 2-0 zege op Eindhoven. Drenthe is een van de grote namen die de eerste divisie meer cachet geven. © pro shots

Eerste Divisie krijgt aanzien: Vies afvoerputje is nu verkwikkend stoombad

Bij FC Twente, Sparta en Roda JC zullen ze er anders over denken. Maar toch: hun degradatie heeft de eerste divisie onmiskenbaar goed gedaan. Toeschouwersaantallen stijgen, tv-uitzendingen raken in trek, en voetballers genieten meer. RKC-verdediger Henrico Drost: ,,Ik durf nu openlijk te zeggen dat ik eerste divisie-voetballer ben.”

Quote

Nu durf ik gewoon openlijk te zeggen: 'Ik ben eerste divisie-voetballer'

Henrico Drost

Het was even zoeken voor hem geweest. In de Grolsch Veste is het tenslotte allemaal net wat groter dan in zijn Frans Heesen Stadion. Maar daar stond hij, TOP Oss-trainer Klaas Wels, de brandende cameralichten op zijn gezicht gericht na de 1-2 zege op FC Twente. Of ze hem vanaf nu niet beter Klaas Klopp kunnen noemen, grapte de FOX-verslaggever, verwijzend naar zijn ambtgenoot van Liverpool. ,,Neuh”, antwoordde de coach, zuinigjes het kale hoofd schuddend. ,,Ik ben gewoon Klaas Wels uit Schijndel.”

Je zou het de romantiek van de eerste divisie kunnen noemen, de scéne in Enschede. De competitie mag dan een nieuwe naam dragen, in FC Twente, Sparta en Roda JC drie roemruchte clubs rijker zijn. In essentie is de eerste divisie wat het in wezen altijd is geweest: een domein waarin nieuwe helden worden geboren. Best kans dat Klaas Wels uit Schijndel straks als trainer in het Abe Lenstra Stadion staat. In De Kuip. Of, wie weet, op Anfield Roald. Eén ding is zeker, zo had de Brabander de trouwe kijkers van TOP Oss TV eerder al toevertrouwd: hij is niet het type dat terugdeinst voor, zoals hij zegt, een imponerende ‘ambiaaance’.

  1. Willem van Hanegem-special

    Willem van Hanegem-special

    Feyenoord-legende Willem van Hanegem wordt woensdag 75 jaar. AD Sportwereld viert dat met een schitterende special over de Kromme. Daarin onder meer een persoonlijke verhaal van verslaggever Sjoerd Mossou, een dubbelinterview tussen Willem van Hanegem en Johan Neeskens, herinneringen van onder anderen Hugo Borst en Henk Fraser, een uitgebreide terugblik op de Europa Cup-I-finale van 1970, uiteraard een groot interview met de jarige job zelf en veel en veel meer.