Volledig scherm
Helmond Sport-aanvaller Richelor Sprangers in duel met Armando Obispo van Jong PSV. © Pro Shots

Onrust in eerste divisie over voetbal tijdens interlandperiodes: 'Heel vreemd'

Nieuw seizoen, dezelfde kritische geluiden. Verschillende clubs uit de Keuken Kampioen Divisie voelen zich in hun hemd gezet door de KNVB, omdat de competitie tijdens de aankomende interlandperiode gewoon doorgaat. Daardoor kan een aantal clubs geen beroep doen op een of meerdere spelers, waaronder Helmond Sport. Heel vreemd, vindt trainer Robby Alflen.

FC Twente, Sparta en NEC uitten deze week forse kritiek op de KNVB. De drie titelkandidaten kunnen het maar moeilijk verkroppen dat de Keuken Kampioen Divisie niet wordt stilgelegd tijdens interlandperiodes. Saillant detail: het besluit om tijdens interlandperiodes te voetballen is door het overgrote deel van de Keuken Kampioen Divisie-clubs zelf genomen. Daarbij moet worden aangetekend dat FC Twente, Sparta en Roda JC destijds nog in de eredivisie speelden en dus niet zijn gehoord tijdens de evaluaties. Verder stemden alleen MVV en NEC tegen.

Door de (jeugd)interlands mist Jong PSV tal van spelers, terwijl Helmond Sport geen beroep kan doen op NAC-huurling Richelor Sprangers (Haïti). FC Eindhoven heeft geluk en hoeft geen enkele speler af te staan aan een nationale bond.

Helmond Sport-trainer Robby Alflen vindt het een vreemde situatie dat er een competitieronde wordt afgewerkt tijdens het interlandweekend. ,,Voor ons valt het nog mee, maar er zijn ploegen die meerdere spelers moeten missen. Terecht dat clubs het daar niet mee eens zijn. Het is zeker de discussie waard."

KNVB verbaasd

De KNVB laat in een persbericht weten verbaasd te zijn over de commotie. De voetbalbond wijst erop dat een grote meerderheid van de clubs in de eerste divisie voorstander is van het voetballen in interlandperiodes. Daardoor wordt er minder op maandag gespeeld, ook een wens van supporters, en kan het seizoen later beginnen.

Sprangers vs Messi
Het is Sprangers bij Helmond Sport nog niet gelukt om zich in de basis te spelen. De aanvaller moet het vooralsnog doen met invalbeurten. Zowel tegen FC Twente (71ste minuut) en Jong PSV (60ste minuut) kwam hij als invaller tussen de lijnen. Met Haïti, het land waar Sprangers werd geboren, nam hij het in juni in een volledig uitverkocht La Bombonera nog op tegen het Argentinië van Lionel Messi.

Volledig scherm
Helmond Sport-trainer Robby Alflen. © Pro Shots
  1. Helmond Sport-doelman Stijn van Gassel pijnigt FC Eindhoven opnieuw: ‘Vooral mooi voor de supporters’
    video

    Helmond Sport-doel­man Stijn van Gassel pijnigt FC Eindhoven opnieuw: ‘Vooral mooi voor de supporters’

    Het seizoen van Helmond Sport is er niet mee gered, maar de overwinning in de derby op FC Eindhoven geeft het wel enige glans. En dan vooral voor de supporters, wilde doelman Stijn van Gassel na afloop benadrukken. ,,Het is een kloteseizoen, ook voor onze supporters. En je weet dat de derby hier leeft. Dan is het mooi dat je met zo'n mooi weertje de punten over de streep trekt.”