Volledig scherm
© AFP

Bilbao pakt mooiste zege uit zijn carrière, Conti houdt roze

Pello Bilbao heeft in de Ronde van Italië de zevende etappe op zijn naam geschreven. De Spaanse coureur van Astana sloeg in de laatste 2 kilometer toe. Hij reed weg uit een kopgroepje van zes coureurs en wist daarna zijn achtste profzege veilig te stellen. De Fransman Tony Gallopin kwam op 5 seconden als tweede over de finish, gevolgd door de Italiaan Davide Formolo.

De Italiaan Valerio Conti bleef leider in het klassement, met de Spanjaard José Rojas als nieuwe nummer twee op ruim anderhalve minuut (1.32).

De heuvelachtige rit ging over 185 kilometer van Vasto naar L’Aquila. De hoofdstad van Abruzzen was tien jaar geleden triest wereldnieuws, toen bij een aardbeving 391 mensen om het leven kwamen. Ook vielen er 1600 gewonden en werden 80.000 mensen tijdelijk dakloos. De komst van de Giro is een eerbetoon aan alle slachtoffers.

De Colombiaan Fernando Gaviria, winnaar van de derde etappe, staakte vrijdag de strijd wegens een knieblessure. Ook de Belg Laurens De Plus (Jumbo-Visma) stapte af. De belangrijke ‘knecht’ van de Sloveense kopman Primoz Roglic kon niet verder vanwege ziekte.

Na ruim 80 kilometer vormde zich een kopgroep van twaalf renners. Rojas was één van de initiatiefnemers en met nog ongeveer 27 kilometer te rijden, bedroeg de voorsprong van de tien overgebleven vluchters ruim 2 minuten. Daarmee had Rojas de leiderstrui even in handen. Door toedoen van de teams van Bardiani en Trek-Segafredo, die het tempo in het peloton flink verhoogden, liep de marge echter snel weer terug.

Bij het begin van de laatste beklimming, op 10 kilometer voor de finish, bleven vooraan vijf renners over. Rojas zat er aanvankelijk niet meer bij, maar keerde op minder dan 5 kilometer voor de aankomst terug in het kopgroepje en pakte vrijwel meteen de leiding. Zijn vluchtpoging strandde met nog 2 kilometer te gaan. Daarna was het de beurt aan Bilbao en diens demarrage bleek wel succesvol.

In het algemeen klassement bleef Sam Oomen op de tiende plek, op 4.57 van Conti, de beste Nederlander.

Volledig scherm
© AFP