De redactie van het ED in het Glasgebouw op Strijp-S is nagenoeg leeg.
Volledig scherm
De redactie van het ED in het Glasgebouw op Strijp-S is nagenoeg leeg. © ED

Hoofdredacteur ED: ‘In tijden als deze speelt de journalistiek een grote rol en we pakken die ook’

Achter de SchermenWaar de rest van het land sinds een paar dagen aan het wennen is aan het werken op afstand, zijn we in Brabant al een kleine twee weken op weg met ‘werken in tijden van Corona’.  Hoofdredacteur John van den Oetelaar geeft een inkijkje op de redactie van het ED.

John van den Oetelaar, hoofdredacteur van het Eindhovens Dagblad.
Volledig scherm
John van den Oetelaar, hoofdredacteur van het Eindhovens Dagblad. © DCI Media

Vorige week zat ik nog met de handen in het haar, omdat ik me niet helemaal voor kon stellen hoe dat zou moeten als het langer zou duren dan een week, nu word ik er al wat geruster op. Vorige week kreeg ik van collega’s uit andere delen van het land nog allerlei grappen doorgestuurd over het virus. Dat droogt langzaam op nu ook de rest van het land voelt wat het betekent om sterk beperkt te zijn in je bewegingsvrijheid.

Aan het hoofdredacteurschap kleven een heleboel nadelen, maar het grote voordeel is te mogen werken met een redactie. Nergens vind je zoveel autoriteitsongevoeligheid per vierkante meter als op een redactie. Ook veel rare snoeshanen, en heel veel meningen. Een rare club, maar wel de mijne. Al heel lang. En dan is het raar om nu de redactie op te lopen (of fietsen, want er is toch niemand), en een of twee mensen aan te treffen. Compleet uitgestorven in een omgeving (Strijp-S in Eindhoven) waar normaal heel veel reuring en leven is.

Leeg en stil

Ja, dit gaat ons veel leren. Over hoe thuiswerken ons ook kan helpen de stikstofcrisis op te lossen, dat we eigenlijk gek zijn om allemaal op hetzelfde moment in de auto of trein te kruipen, dat heel veel overleg ook veel sneller kan, dat nieuwe techniek nog vaak ongebruikt is gebleven, etcetera, etcetera. Maar wat is het hier leeg. En stil.

In tijden als deze speelt de journalistiek een grote rol en we pakken die ook, met groot enthousiasme. Ondertussen zijn wij ook mensen en word ik gebeld door redacteuren. Ik heb een snotneus, wat moet ik doen? Mag ik op pad? Mijn partner is kwetsbaar, moet ik niet extra voorzichtig zijn?

Waar deze crisis ons gaat brengen is mij nog niet duidelijk, maar we nemen u wel bij de (spreekwoordelijke) hand. Wij zullen u de komende weken blijven voorzien van de informatie die u nodig heeft om uw eigen, verstandige beslissingen te kunnen nemen. 

Blijf gezond.

Als abonnee heeft u op ed.nl toegang tot alle artikelen. Maak nu optimaal gebruik van uw abonnement Klik hier om in te loggen.