Goudhaantje Brusselers schiet Helmond Sport in extremis naar derbyzege tegen FC Eindhoven

Helmond Sport en FC Eindhoven waren lange tijd op weg naar een gelijkspel, maar Bodi Brusselers bezorgde de Helmonders met een fraaie treffer de eerste seizoenszege: 1-0. En tegelijkertijd leed hoogvlieger FC Eindhoven zijn eerste nederlaag van het seizoen.

Trainers Wil Boessen en Ernie Brandts hadden beiden enkele verrassingen in petto in hun opstellingen voor de derby. Bij Helmond Sport speelde Sander Vereijken weer in de basis, Dean Koolhof speelde op 10, waardoor Robert Mutzers op de bank mocht beginnen. Verder stond Daan Klomp ook weer in de basis, hij kreeg dit keer de voorkeur boven Nick de Louw.

Bij FC Eindhoven begon Rigino Cicilia in de basis ten faveure van Alvin Daniels. Verder was Kaj de Rooij geblesseerd, waardoor Jay Idzes doorschoof en Collin Seedorf achterin startte.

Met die wijzigingen begon FC Eindhoven iets beter aan de wedstrijd, zonder echt gevaarlijk te worden. De eerste grote kans was echter voor Helmond Sport, Vereijken gaf de bal op Givan Werkhoven, maar had hem beter kunnen laten lopen voor Guus Joppen. Nu schoot Werkhoven de bal uit een moeilijke hoek tegen Ruud Swinkels aan. Ook later had Helmond Sport de beste kansen en bleef het verzet van Eindhoven beperkt tot wat losse flodders.

Doelpunt?

Hét moment waar in de rust het meest over werd gesproken, was de kopbal van Valentino Vermeulen op zijn eigen doel in de 27ste minuut. De bal leek achter de doellijn te worden weggehaald door Karim Essikal, maar zowel arbiter Clay Ruperti als de grensrechter wilde er niet aan. Helmond Sport moest dus op 1-0 te komen, maar het doelpunt werd niet gegeven.

Ook na rust was de derby opwindend te noemen. In tegenstelling tot de eerste helft waren er lange tijd amper doelpogingen, maar er gebeurde wel vanalles. In de 56ste minuut ging Samy Bourard naar de grond na een duel met Vereijken, maar arbiter Ruperti vond dat hij te makkelijk ging liggen. Even later barstte het wel los; Givan Werkhoven deelde een klap uit aan Maarten Peijnenburg en had een rode kaart moeten krijgen, Ruperti liet het bij geel.

Fraaie goal Brusselers

In de laatste 20 minuten waren er ook nog enkele kansen, ditmaal vooral voor Eindhoven. Joey Sleegers had een kwartier voor tijd de 0-1 op zijn schoen, maar de Helmonder schoot wild over het doel. En dus leek het 0-0 te worden, alleen stak invaller Bodi Brusselers daar een stokje voor. De van NAC overgekomen aanvallende middenvelder schoot de bal heerlijk hard in de bovenhoek en dompelde FC Eindhoven in rouw: 1-0. En dat telt in Helmond.

Volledig scherm
Helmond Sport viert de goal van Bodi Brusselers. © BSR Agency