Helmond Sport-trainer Robby Alflen.
Volledig scherm
Helmond Sport-trainer Robby Alflen. © BSR Agency

Helmond Sport speelt tegen TOP Oss vooral om de poen, 30.000 euro op het spel: ‘Dat is serieus geld’

De belangen zijn vrijdagavond groot voor Helmond Sport, in de thuiswedstrijd tegen TOP Oss. Als TOP hoger dan 9de eindigt in de Keuken Kampioen Divisie klimmen de Ossenaren over Helmond Sport heen in de ranglijst om de televisiegelden. Helmond Sport krijgt in dat geval volgend seizoen 30.000 euro minder. ,,Dat is serieus geld, het maakt het belang van de wedstrijd groter”, zegt Helmond Sport-trainer Robby Alflen. 

TOP is momenteel de nummer zeven van de competitie en heeft twee punten voorsprong op NEC en Cambuur en drie op RKC. Helmond Sport moet vrijdag kortom winnen om plek 15 op de ‘televisieranglijst’ te behouden. Die  lijst wordt gebaseerd op de prestaties in de laatste tien seizoenen, waarvan de meest recente het zwaarst tellen. De negentiende plek van dit seizoen telt 10 keer mee, die van 2018 negen keer, de dertiende plek van 2017 acht keer. Dat loopt zo door tot de tiende plek van 2009, die één keer meetelt. Het helpt dus op zijn zachtst gezegd niet mee dat Helmond Sport de laatste vijf seizoenen hoogstens dertiende werd. Alleen TOP stond nog lager op de televisieranglijst, waar Jong-teams van zijn uitgesloten. In totaal is er een pot van 7 miljoen euro, waarvan 3,5 miljoen gelijkwaardig wordt verdeeld en het restant op basis van prestaties.  ,,Het belang is duidelijk. We doen er alles aan om te winnen, dat doen we iedere wedstrijd. Wat dat betreft verandert er weinig”, zegt Helmond Sport-trainer Alflen. 

TOP is al zeker van play-offs en is zelfs nog in de race om de eerste ronde te ontlopen. Daarvoor moet de ploeg van voormalig SV Deurne-trainer Klaas Wels bij de hoogste vier ploegen - Jong-teams uitgesloten - ná FC Twente eindigen. Het verschil met FC Den Bosch is slechts één punt en ook Almere City (drie punten) kan nog ingehaald worden. ,,TOP is een prima ploeg, die zijn zaakjes met het 5-3-2-systeem  verdedigend goed op orde heeft. (n de uitwedstrijd (1-1, red.) hebben we lange fases de bal gehad, daar liggen voor ons ook kansen”, benadrukt Alflen. 

Geen Naudts

Helmond Sport moet het tegen TOP doen zonder een zestal geblesseerden. Clubtopscorer Arne Naudts heeft nog altijd last van zijn bovenbeen en heeft zijn laatste wedstrijd voor Helmond Sport dus al gespeeld; de club gaf hem onlangs te kennen dat hij mocht vertrekken. Dat geldt ook voor Dylan de Braal, die last heeft van zijn hak. Verder ontbreken Maiky Fecunda (hamstring), Albian Muzaqi (ziek), Bodi Brusselers (lies) en Jeroen Verkennis (niet fit).