Volledig scherm
© BSR/SOCCRATES

Hoop voor Helmond Sport: laatste plek eerste divisie is niet (altijd) einde van de wereld

Na de 0-4 nederlaag tegen TOP Oss sloot Helmond Sport het dramatische seizoen in de Keuken Kampioen Divisie af op passende wijze. Jong FC Utrecht won namelijk en deed de laatste plek op de laatste speeldag over aan Helmond Sport. Een slecht seizoen kon niet slechter eindigen.

Slechts 4 overwinningen en 10 gelijke spelen in 38 wedstrijden. Het leverde Helmond Sport 22 punten op. Kampioen FC Twente sloot het seizoen met 80 punten af. Helmond Sport scoorde 37 keer, het minste van alle twintig ploegen in de Keuken Kampioen Divisie. De ploeg van trainer Robbie Alflen incasseerde 72 tegendoelpunten, alleen FC Dordrecht en Jong FC Utrecht moesten vaker de gang naar het net maken.

Dat er in de zomer het een en ander moet gebeuren op De Braak is duidelijk. Maar echt wanhopen hoeft Helmond Sport ook weer niet. Van de laatste tien 'winnaars’ van de rode lantaarn in de eerste divisie hebben vier ploegen daarna de weg omhoog gevonden. FC Emmen (laatste in 2012) speelt nu zelfs in de eredivisie.

Degradatie

Drie ploegen pakten de laatste jaren twee keer de laatste plek. TOP Oss deed dit in 2010 en 2016. In 2010 degradeerden de Ossenaren zelfs naar de topklasse. Voorlopig de laatste ploeg die degradeerde uit het betaalde voetbal. De ploeg promoveerde het seizoen erop direct terug, om in 2016 nog een keer als laatste te eindigen. Onder aanvoering van trainer Klaas Wels en directeur Peter Bijvelds vond TOP Oss de weg omhoog. Vrijdag eindigde het seizoen (na de 0-4 zege op Helmond Sport) op de zesde plek, waarmee Oss zich direct plaatste voor de halve finale van de play-offs.

TOP Oss vier plaatsing voor de play-offs.
Volledig scherm
TOP Oss vier plaatsing voor de play-offs. © BSR Agency

Almere City (voorheen FC Omniworld) eindigde in 2009 en 2011 op de laatste plek. Afgelopen vrijdag plaatste de ploeg zich voor de play-offs. De andere ploeg die twee keer het seizoen onderaan de ranglijst eindigde is Achilles'29. Dit seizoen dreigt de ploeg uit Groesbeek voor het derde jaar op rij te degraderen, naar de hoofdklasse. 

Sterke comeback FC Eindhoven

Na de laatste plek van FC Eindhoven in 2013, kwam de ploeg ijzersterk terug. De jaren erna eindigden de Eindhovenaren respectievelijk op de zesde, tweede en vierde plek. RKC (nummer laatst in 2015) mag dit seizoen nog blijven dromen van de eredivisie. Onder leiding van Fred Grim plaatsten ook de Waalwijkers zich voor de play-offs.

Laatste 10 ‘winnaars’ rode lantaarn

2018: Jong FC Utrecht
2017: Achilles'29
2016: TOP Oss
2015: RKC Waalwijk
2014: Achilles'29
2013: FC Eindhoven
2012: FC Emmen
2011: Almere City
2010: Top Oss
2009: FC Omniworld (nu Almere City)