Volledig scherm
Het spandoek van Vak D. © Instagram.com/vak_d

Supporters FC Eindhoven stoken derby-vuurtje opnieuw op: ‘Tibeau, stapje hogerop? Mislukt!’

Aan de vooravond van de burenruzie tussen FC Eindhoven en Helmond Sport hebben Eindhovense supporters op sociale media nog wat extra olie op het vuur gegooid met een foto van vorig jaar. Met een spandoek deelden leden van sfeergroepering Vak D destijds een sneer uit in de richting van voormalig FCE-speler Tibeau Swinnen, die anderhalf jaar geleden de gevoelige overstap maakte naar Helmond Sport. 

Tibeau, stapje hogerop? Mislukt! viel te lezen op het doek, dat te zien was in de buurt van het Jan Louwers Stadion. Vak D deelde de foto donderdag tegen middernacht opnieuw op Instagram met de begeleidende tekst: ‘Morgen, kattenmeppers slopen! #FCE1909 #Derbydays’. 

Met die tekst richtten de Eindhovense supporters hun pijlen op Tibeau Swinnen, die FC Eindhoven begin vorig seizoen na vijf jaar transfervrij verruilde voor de grote rivaal. Met Helmond Sport eindigde de 25-jarige Belgische middenvelder vorig seizoen roemloos als laatste. Dit seizoen gaat het met een voorlopige negentiende plaats nog niet veel beter. 

De toon is gezet

‘Zo, de toon is vannacht gezet!’, reageerde We Are Helmond vrijdagmorgen op Facebook. Het supporterscollectief lijkt niet bepaald onder de indruk van de ludieke actie van Eindhovense zijde. ‘Ons stadion zelf bleek iets te gevaarlijk, zie de lampen op de achtergrond een stuk verderop. Nee, het eerste het beste Helmond Sport-busje was een veiligere keuze. Wat ons betreft nog mooier: zelden hebben we mensen zichzelf achter een spandoek zien verstoppen. Ach ja, laten we ze toch maar wat credits geven. Ze doen een keer wat, en dat is al een hele stap. Mannen, chapeau. Laat derby-day maar beginnen!’

Het duel tussen FC Eindhoven en Helmond Sport begint vrijdagavond om 20.00 uur in het Jan Louwers Stadion. De heenwedstrijd eindigde in een 1-0 overwinning voor de Helmonders. Op 8 september van het vorige jaar kroonde Bodi Brusselers zich zes minuten voor tijd tot matchwinner. Saillant detail: uitgerekend Swinnen is geschorst voor de derby. 

Volledig scherm
Tibeau Swinnen speelt onbedoeld de hoofdrol. © BSR Agency