Volledig scherm
© ED

Kleurrijk Grijs (10): ‘Ik koop bloemen op kleur’

ED-kunstredacteur Rob Schoonen verblijft vijf weken als schrijver in zorginstelling Parc Gender. Met een wat andere dan gewone blik kijkt hij hoe het allemaal reilt en zeilt in een verzorgingshuis. Hij neemt waar en legt vast, in woord en beeld.

Een blouse met paars en roodachtig blauw heeft ze aan, en ze kiest feilloos voor paarse en roze gerbera’s en chrysanten. Met een bescheiden glimlach: ,,Tja, ik heb wel een goed gevoel voor kleuren. Altijd gehad ook.” Liesbeth van der Heijden koopt niet elke week bloemen, maar wel op gezette tijden: ,,Vind ik fijn, ik geniet daar elke dag van.” Ze koopt de bloemen op kleur, maakt niet uit welke soort het is. ,,Ik heb een voorkeur voor oranje en rood, mooie kleuren zijn dat, niet?” Jammer vindt ze het wel dat bloemen bijna niet mee ruiken. ,,Vroeger was dat altijd heerlijk; de rozen, ja maar oo de fresia’s – heel de kamer rook er dan naar. Dat mis ik wel een beetje.”

Volledig scherm
© rob schoonen

Rian staat al 2,5 jaar met haar bloemenkraam op de weekmarkt in Parc Gender. En, nee, een bepaalde voorkeur voor bloem of kleur hebben de bewoners van Parc Gender niet; ,,Ze kopen heel breed, sommigen willen een boeket, anderen kiezen soms één bloem, simpelweg omdat ze een klein vaasje hebben.”

Fresia's

Mannen ziet ze niet veel aan haar kraam: ,,Neuh, het zijn toch vooral dames die bloemen kopen, dat is hier niet veel anders dan in een reguliere bloemenwinkel", weet Rian, die al twintig jaar in de bloemenhandel zit. Onder meer op Parc Gender en verder vooral werkt voor bedrijven, partijen en bruiloften.

Maar toch, na enig nadenken: ,,Als ik fresia’s heb, dan gaan die wel hard, en zonnebloemen, die vinden mensen hier ook altijd heel fijn. En de lelies en de lisianthus zijn ook best populair.” Kleine vaste plantjes staan er ook in de kraam, maar die lopen niet veel harder dan bloemen: ,,Dat varieert – soms het een en soms het ander. Of dat dan in de lucht hangt? Geen idee, het golft gewoon.”

En Rian brengt vervolgens het boeket naar Liesbeth van der Heijden die haar rollator even heeft ingeruild voor een stoel en daar ook afrekent. Handig - en hoort allemaal bij de service.

ED gebruikt je persoonsgegevens om deze reactie te kunnen plaatsen. Meer informatie vind je in ons privacy statement
  1. Stigmama: naar de kapper

    Stigmama: naar de kapper

    In de 'grotemensenwereld' is een aantal zaken behoorlijk vanzelfsprekend. En een daarvan is het onderhoud van je eigen lijf en uiterlijk. Zo poetst de gemiddelde mens zijn of haar tanden minimaal 2 keer per dag. Voor het meer specialistische onderhoud van je gebit ga je minimaal jaarlijks naar de tandarts of naar de mondhygiënist. Daarnaast was en kam je je haar, je doet er misschien zelfs een beetje gel in en je zorgt ervoor dat je kleding netjes en verzorgd is. De een doet er iets meer aan dan de ander en er zijn zelfs mensen die er in doorslaan omdat ze geobsedeerd zijn door hun uiterlijk, maar de meeste mensen houden het bij 'gewoon verzorgen'.

In samenwerking met indebuurt Eindhoven