Volledig scherm
Kleurrijk grijs vignet serie Rob Schoonen artist in residence in zorginstelling Parc Gender. © ED

Kleurrijk Grijs (8): Over een uiltje en gesleten heimwee

ED-kunstredacteur Rob Schoonen verblijft vijf weken als schrijver in zorginstelling Parc Gender. Met een wat andere dan gewone blik kijkt hij hoe het allemaal reilt en zeilt in een verzorgingshuis. Hij neemt waar en legt vast, in woord en beeld.

Ziek was ze ervan, letterlijk ziek. Haar vader en moeder gingen een weekje op vakantie en dat trok de toen 12-jarige Anneke niet. ,,Heimwee, meneer, zó ongelooflijk veel heimwee. Het was echt verschrikkelijk." Haar vader gaf haar bij thuiskomst een cadeautje. ,,Ik dacht aan iets groots, iets bijzonders. Maar het was een uiltje, van porselein. En zijn verhaal erbij was natuurlijk dat de uil staat voor wijsheid en dat hij hoopte dat ik als klein meiske veel van die wijsheid mocht ontvangen. In de hoop dat ik geen heimwee meer zou hebben." De nu 76-jarige Anneke Kochx lacht erbij: ,,Het heeft gewerkt, het werd steeds minder en op een goed moment, na mijn 16e of 17e heb ik er geen last meer van gehad."

Uiltje

Het kleine, porseleinen uiltje van haar vader, amper zeven centimeter groot, vormt het begin van een imposante verzameling. In een vitrinekast, maar ook links en rechts in de woonkamer, staan tientallen uilen. Van hout, keramiek, metaal en kunststof. Van klein tot behoorlijk groot. Die van haar vader is speciaal, maar de drie exemplaren die haar dochter voor haar heeft gemaakt, misschien nog wel meer. ,,Mijn dochter kan goed tekenen en beeldhouwen. Die kleine uil maakte ze toen ze nog heel jong was; die laatste op de middelbare school."

Kochx groeide op in Beverwijk, woonde later in Sint-Oedenrode en sinds enige tijd in Eindhoven. Dat de heimwee sleet, heeft volgens haar misschien ook wel te maken met het feit dat ze op jonge leeftijd veel aan atletiek deed. ,,Vier keer per week trainen - hardlopen, discus, kogel en vooral speer: mijn lievelingsonderdeel - en dikwijls wedstrijden elders. Ook in het buitenland. Dan was je compleet met de sport bezig, was er geen tijd voor andere dingen." Voor de foto pakt ze het uiltje van haar vader uit de kast en aait het: ,,Jahaa, pa..."

Volledig scherm
Anneke Kochx © ed
ED gebruikt je persoonsgegevens om deze reactie te kunnen plaatsen. Meer informatie vind je in ons privacy statement

In samenwerking met indebuurt Eindhoven