Leny Bozuwa-van den Biggelaar.
Volledig scherm
Leny Bozuwa-van den Biggelaar. © Bert Jansen

Vijftien Eindhovenaren krijgen een lintje

LintjesEINDHOVEN - Vijftien Eindhovenaren die zich als vrijwilliger inzetten voor diverse instanties en organisaties hebben vrijdag 26 april een koninklijke onderscheiding gekregen. Tien vrouwen werden benoemd tot Lid in de Orde van Oranje-Nassau. Vier mannen kregen deze onderscheiding en een werd er benoemd tot Ridder in de Orde van Oranje-Nassau.

Mevrouw Leny Bozuwa-van den Biggelaar (70, foto hierboven) is benoemd tot Lid in de Orde van Oranje-Nassau. De Eindhovense kreeg die onderscheiding omdat ze zich als vrijwilliger al meer dan vijfendertig jaar belangeloos inzet voor tal van organisaties in de stad. Zo was mevrouw Bozuwa jarenlang verbonden aan de parochies van de Tivolikerk, de Gerarduskerk en de Pius X-kerk in Stratum. Verder zet ze zich sinds 2005 in voor de Hoogstraatgemeenschap, sinds 2006 voor verpleeghuis Vonderhof en sinds 2010 ook in de Catharinakerk.

Marianne Brugmans.
Volledig scherm
Marianne Brugmans. © Bert Jansen

Mevrouw Marianne Brugmans (68) zet zich al jaren als vrijwilliger in voor tal van culturele organisaties in Eindhoven, en is daarom benoemd tot Lid in de Orde van Oranje-Nassau. Van 1986 tot 2004 was ze actief voor het Lichtstad Revuetheater, van 1991 tot 1997 voor de stichting Couleur Locale, van 1994 tot 2015 voor het Lampegatse Kindercarnaval, van 2000 tot 2015 voor het Concert Carnavaleske. Verder was ze betrokken bij de Sinterklaasintocht, Eindhoven Culinair en de Ladies Day van het Concours Hippique.

Bert van der Does.
Volledig scherm
Bert van der Does. © Bert Jansen

De 87-jarige Bert van der Does is benoemd tot Lid in de Orde van van Oranje-Nassau omdat hij al jaren als vrijwilliger is betrokken bij Vluchtelingenwerk Zuid-Nederland. Van der Does is coördinator van het educatieteam van Vluchtelingenwerk. In die hoedanigheid voert hij intake- en voorlichtingsgesprekken met vluchtelingen die de Nederlandse taal willen leren. Ook geeft de Eindhovenaar taallessen en staat hij vluchtelingen met raad en daad bij met tal van praktische zaken. 

Marlous Hermans.
Volledig scherm
Marlous Hermans. © Bert Jansen

Het aantal vrijwilligersfuncties dat mevrouw Marlous Hermans (66) de afgelopen decennia heeft vervuld en nog steeds vervult is indrukwekkend en daarom is ze benoemd tot Lid in de Orde van Oranje Nassau. Sinds 1979 zet mevrouw Hermans zich in voor tal van organisaties, verenigingen, werkgroepen en projecten waarin de rode draad is het verbeteren van de leefbaarheid en het vergroten van de sociale samenhang in verschillende Eindhovense buurten en wijken, met name De Bergen en Philipsdorp.

Wilhelmien van den Heuvel-Slijters.
Volledig scherm
Wilhelmien van den Heuvel-Slijters. © Bert Jansen

Wilhelmien van den Heuvel-Slijters (79) werd benoemd tot Lid in de Orde van Oranje-Nassau vanwege haar  verdiensten voor de Pastoor Van Arsschool, hobbyclub VOJ en de Van Arskerk waar ze kinderen voorbereidde op de communie en het vormsel. Ook maakte ze deel uit van de schoonmaakploeg en de bloemsiergroep. Bij verpleeghuis De Landrijt is zij sinds acht jaar als vrijwilliger actief bij allerhande activiteiten. Verder heeft mevrouw Van den Heuvel vele jaren gecollecteerd voor de Hartstichting, KWF en het Fonds Verstandelijk Gehandicapten. 

Loes Laurense.
Volledig scherm
Loes Laurense. © Bert Jansen

Loes Laurense (71) mag zich Lid in de Orde van Oranje-Nassau noemen omdat zij zich al bijna dertig jaar inzet voor de Zonnebloem, regio Eindhoven. Ze was hier onder meer penningmeester. Ook is ze vrijwilliger bij de kerken Sint-Joris, Fatima, Pius X en de Catharinakerk en zit ze in het bestuur van de stichting die pater Paul Vincent in India ondersteunt bij de bouw van kindertehuizen. Sinds 2003 zet Laurense zich ook in voor de kerngroep van de Stichting Open Huis van de stadskerk (de dak- en thuislozenopvang).

Marie-Thérese Martin.
Volledig scherm
Marie-Thérese Martin. © Bert Jansen

Hockey zit bij Marie-Thérese Martin (75) in het bloed. Vanaf 1960 tot 2016 was ze vrijwilliger en bestuurslid (tot 1985) bij hockeyclub EMHC, tegenwoordig Oranje-Rood. Ze was lid van diverse commissies en verantwoordelijk voor de bar- en keukendiensten. Ook was ze materiaalcommissaris en verzorgde het clubblad. Dat doet ze nog steeds, maar nu voor Oranje-Rood. Bij EMHC was ze mede-organisator van diverse activiteiten zoals de jaarlijkse mosselmaaltijden, de reünie en het 80-jarig jubileum. Martin is benoemd tot Lid in de Orde van Oranje Nassau. 

Hannie Meijer-Jansen.
Volledig scherm
Hannie Meijer-Jansen. © Bert Jansen

De lijst van organisaties waarvoor Hannie Meijer-Jansen (70) zich de afgelopen 38 jaar inzette, is lang. Ze werd benoemd tot Lid in de Orde van Oranje Nassau. Jarenlang was ze vrijwilliger bij basisscholen, waar ze onder meer leestoetsen afnam, bijlessen verzorgde en activiteiten organiseerde. Vanaf '87 tot nu bezorgt ze het kerkblad van de Johanneskerk en legt ze huisbezoeken af. Verder was en is ze betrokken bij het project ‘Samen Eten’,  de Eindhovense Oratorium Vereniging en Archipel Zorggroep waar ze dementerende cliënten bezoekt.  

Joyce Radesey.
Volledig scherm
Joyce Radesey. © Bert Jansen

Joyce Radesey (71) heeft haar onderscheiding als Lid in de Orde van Oranje-Nassau vooral te danken aan haar werk voor vrouwen met roots in voormalig Nederlands-Indië. Ze werkt(e) onder meer als initiatiefnemer, vrijwilliger en organisator bij de Vrouwenvereniging Koempoelan, Lotgenotencontact, de Stichting Pelita, ’t Indisch Atelier, Melati Singers, Vitalis (Indische huiskamers) en de Stichting Indisch Netwerk Eindhoven. Sinds kort ondersteunt zij ook Indische ouderen bij het zelfstandig wonen in het project Goton Royong.

Thea Reker-Landskroon.
Volledig scherm
Thea Reker-Landskroon. © Bert Jansen

Thea Reker-Landskroon (81) verdiende de benoeming tot Lid in de Orde van Oranje-Nassau voor haar werk van 1985 tot 2005 bij lokale afdeling van de De Zonnebloem, waar ze zieken, gehandicapten en eenzame ouderen bezocht. Ook was zij actief als vrijwilliger voor het patiëntenvervoer bij het Máxima Medisch Centrum in Eindhoven (vanaf 1989 tot heden). En de gedecoreerde werkte als vrijwilliger bij de collecte voor de Hartstichting. Daar was ze van 1991 tot 2016 collectant en wijkhoofd.

Tiny Sanders.
Volledig scherm
Tiny Sanders. © Bert Jansen

Oud-PSV-directeur (2010-2014) Tiny Sanders (62) is benoemd tot Ridder in de Orde van Oranje-Nassau. Als directeur bij coöperatie Campina begeleidde hij de fusie met Friesland Foods. PSV hielp hij uit financieel zwaar weer door te bezuinigen, maar ook door de grond onder het stadion aan de gemeente te verkopen. Ook stond hij aan de basis van onder meer Playing for Success en de PSV Foundation. Verder was hij voorzitter van de stichting Evenementen van het Lilianefonds en tot 2015 commissaris van het Muziekgebouw Frits Philips.

Jan Sek.
Volledig scherm
Jan Sek. © Bert Jansen

Jan Sek (75) krijgt de onderscheiding Lid van de Orde van Oranje-Nassau voor zijn werk als vrijwilliger (sinds 1983) en bestuurslid van buurtcentrum ’t Slot aan het Kastelenplein. Het begon met bardiensten, maar later werd Sek beheerder, projectmedewerker en gastheer. Hij begon met het terras, zette zich in voor de automatisering en deed de boekhouding. Ook organiseert hij activiteiten en ondersteunt hij wijkvereniging Hanevoet en het Repair Café. Sinds 2008 is hij ook bestuurslid van de KBO Gestelse Ontginning.

André Senden.
Volledig scherm
André Senden. © Bert Jansen

André Senden (72) werd benoemd tot Lid in de Orde van Oranje-Nassau. Tussen 2004 en 2008 was hij vrijwilliger bij Centrum Kunstlicht in de Kunst en betrokken bij het optimaliseren van de interne processen. Sinds 2008 is Senden tevens penningmeester van de VvE van seniorenflat ‘De Veldheer’. Ook is hij sinds enige jaren voorzitter van de VvE van het verpleeghuis ‘De Weerde’ (tegenwoordig Wissehaege). Daar was hij begaan bij alle problemen en uitdagingen die met de ingebruikname van een nieuw gebouw samenhangen.

Paul van Straten.
Volledig scherm
Paul van Straten. © Bert Jansen

Sinds 2002 is Paul van Straten (36) vrijwilliger bij scouting Sint Frans in stadsdeel Tongelre waar hij teamleider is van diverse speltakken. Hij bereidt de programma’s voor en draait de groepen. Van Straten zet zich ook in voor het onderhoud aan de blokhut en gaat meerdere keren per jaar mee als begeleider van de scoutingkampen. Van Straten draagt ook bij aan tal van andere activiteiten van de scouting. Zo is hij betrokken bij de het carnavalsfeest, de spooktocht en de filmochtend. Hij werd benoemd tot Lid in de Orde van Oranje-Nassau.

Ria Wolfs - Van Riet
Volledig scherm
Ria Wolfs - Van Riet © Bert Jansen

Ria Wolfs - Van Riet (82) is al sinds 1990 vrijwilliger bij Lunetzorg. Op locatie Eckartdal waar zij zich inzet voor cliënten met een verstandelijke beperking. Haar werkzaamheden zijn wandelen met cliënten, muziekactiviteiten, kerstbomen opzetten en seizoensgebonden activiteiten. Ook haalt ze cliënten op en brengt ze hen weg. Het gisteren benoemde Lid in de Orde van Oranje-Nassau verricht tevens diverse handwerk-werkzaamheden en fungeerde als medebegeleidster tijdens de reizen naar het buitenland.

In samenwerking met indebuurt Eindhoven