Volledig scherm
Start van de 5KM4ALL op de Torenallee in Eindhoven. Deel van Marathon Eindhoven. © FOTOMEULENHOF

5KM4ALL bij Marathon Eindhoven heeft geen bezemwagen nodig

UpdateEINDHOVEN - 5KM4ALL van Marathon Eindhoven is precies wat de naam zegt: een evenement voor íedereen. De bezemwagen was dan ook niet nodig, iedereen liep of rolde de tocht uit. Of ze nu (moeilijk) lopen, op de skates gaan, in een rolstoel of loopwagen zitten, of met de rollator gaat, zoals Jan Scheurleer. ,,Voor veel deelnemers is dit ook een marathon, voor mij in ieder geval", zegt de man die net is gerevalideerd van een incomplete dwarslaesie. 

Scheurleer is met een grote groep van Libra, het revalidatiecentrum in Blixembosch, Eindhoven, gekomen om mee te doen met de 5 kilometer-loop vanaf de Torenallee op Strijp-S. Hij heeft de rollator mee ‘omdat ik anders onderuit ga’. Hardlopen is er niet bij. ..Hier moet ik het mee doen. Beter wordt het ook niet meer", zegt hij erbij. Aan de finish heeft de Eindhovenaar (70) het hard te halen. ,,In het begin ging het goed, ik heb er ook ruim een uur over gedaan (3 kilometer - red.). Maar het laatste stuk was zwaar. Nu zeg ik: mooi, maar het eerste jaar zeker niet weer.” 

Volledig scherm
Jan Scheurleer loopt de 5KM4ALL van Marathon Eindhoven met de rollator. © Michel Theeuwen

Fieke Mariën uit Hooge Mierde, bewegingsagoge bij Libra, verzorgde daar mede de organisatie. ,,We zijn met 50 mensen hier, inclusief de begeleiders. Het mooie is dat iedereen dit op zijn eigen manier doet, zijn eigen persoonlijke doel heeft. Het is sowieso voor iedereen een overwinning om hier mee te doen. Want ze kunnen nooit meedoen op de zondag aan het hardlopen. Hier wel. We bouwen hier ons eigen feestje. En dan volgend jaar misschien in de stad, met de finish op de Vestdijk. Dat zou wel mooi zijn.”

Volledig scherm
Start van de 5KM4ALL op de Torenallee in Eindhoven. Deel van Marathon Eindhoven. © FOTOMEULENHOF

Ieder van de 400 deelnemers doet het op zijn eigen manier, zeg dat wel. Zoals de Racerunners, een soort loopfietsen met snelle bandjes, van Juul van Grieken en Janne Strijbosch uit Eindhoven. Zij zijn van de groep die traint bij Eindhoven Atletiek. Of de rolstoelers van Zonhove en de Emiliusschool uit Son en Breugel, zoals Rick Govaard die ook graag een mooie prestatie neerzet. Maar ook deelnemers met krukken en prothesen komen voorbij. En Theo Verhoeven die in een duofiets zit met zijn activiteitenbegeleidster Marjan Jonker van Wissenhage. Maar ook Mara van Gulik en Mara Klompenhouwer uit Eindhoven, allebei 11 jaar, en allebei op skates ,,want dat is leuker dan hardlopen en minder vermoeiend". 

Ook zij komen allemaal weer binnen. Govaard is tevreden met zijn tijd net onder de 60 minuten. ,,Ik dacht eerst dat het niet ging lukken, maar ik heb mijn best gedaan. Als je dan ziet dat het wel is gelukt, dat is mooi.” 

Volledig scherm
Janne Strijbosch en haar moeder Monique bij de 5KM4ALL van de Marathon Eindhoven. © Michel Theeuwen
Volledig scherm
Mara van Gulik (rechts) en Mara Klompenhouwer op de skates bij de start van de 5KM4ALL van de Marathon Eindhoven. © Michel Theeuwen
Volledig scherm
Theo Verhoeven en Marjan Jonker van Wissenhage van de 5KM4ALL van de Marathon Eindhoven. © Michel Theeuwen
Volledig scherm
Rick (rechts) en zijn broer Coen Govaard voor de start van de 5KM4ALL van de Marathon Eindhoven. © Michel Theeuwen
Volledig scherm
Voorbereidingen voor de start van de 5KM4ALL van Marathon Eindhoven. © FOTOMEULENHOF

In samenwerking met indebuurt Eindhoven

Poll

Welke PSV-nieuwkomer maakte tot nu toe de meeste indruk?

  • Armindo Bruma (6%)
  • Timo Baumgartl (48%)
  • Olivier Boscagli (2%)
  • Kostas Mitroglou (16%)
  • Ritsu Doan (28%)
9457 stemmen