Kristof Nackaert winnaar BK marathon
Volledig scherm
Kristof Nackaert winnaar BK marathon © Ad Pertijs

Belgisch kampioen op de marathon Kristof Nackaert hoeft niet meer te dromen

Eindhoven was andermaal het strijdtoneel van het Belgisch kampioenschap marathon. ‘Geen mooiere plek om de titel te pakken’, liet winnaar Kristof Nackaert weten.

De emoties liepen aan beide zijde van het hek hoog op. ‘Eindelijk’, stamelde de nieuwe kampioen Kristof Nackaert met overslaande stem. Aan de andere kant hielden zijn fans het niet meer droog. ,,Ik had dit vandaag niet verwacht”, verklaarde de 26-jarige atleet uit Lier zijn vochtige ogen. ,,Toen ik hoorde dat Steven Casteele mee zou doen, wist ik dat het hem weer niet zou worden. ‘Dan maar gaan voor een goede tijd’, dacht ik toen. Bleek hier dat het daarvoor veel te warm is. Loop je in de laatste vijf kilometer plots Casteele voorbij.”

Na twee zilveren plakken en drie bronzen medaille pakte Nackaert nu dus eindelijk het goud op een Belgisch kampioenschap, dat nota bene in Nederland wordt gehouden. De man uit Lier zat er niet mee. Integendeel. ,,Geen mooiere plek om de titel te pakken. De sfeer, het parcours, dit is gewoon de mooiste marathon die ik ooit heb gelopen. Lier is ook niet ver van hier. Voor mij voelt deze wedstrijd als thuiskomen.”

Geen pr

Met een tijd van 2.24.54 bleef hij enkele minuten verwijderd van zijn pr. ,,Wat maakt het uit. De titel maakt alles goed. Tijden vervliegen, maar een gouden medaille blijft altijd aan de muur hangen.” Op de vraag wat de grote dromen zijn van deze kleine Vlaamse roadrunner volgt een ontwapende antwoord: ,,Dit was mijn grote droom.” Gezien zijn tijden weet hij toch wel dat hij geen schijn van kans maakt op het internationale podium. ,,Ik hoef dus nu niet meer te dromen.”

Nina Lauwaert blijft dat voorlopig wel doen. De 30-jarige atlete uit Sint Niklaas won de marathon bij de vrouwen. Voor de twee gecontracteerde Keniaanse loopsters. En passant dook ze met 2.30.24 ook nog eens zeven minuten onder haar pr. Waar eindigt dit? ,,Dat ik het niet weet”, luidde het antwoord. ,,Ik loop vanaf mijn zesde, maar pas de laatste jaren train ik ook echt. Waar mijn limiet ligt, weet ik nog steeds niet. Dus blijf ik dromen van deelname aan de Olympische Spelen in Tokio over twee jaar.”