Wouter ter Brake loopt zondag tijdens de marathon de 5 kilometer ondanks zijn spierziekte.
Volledig scherm
PREMIUM
Wouter ter Brake loopt zondag tijdens de marathon de 5 kilometer ondanks zijn spierziekte. © Foto van de Meulenhof/Sem Wijnho

De vijf kilometer voelt voor Wouter (18) uit Valkenswaard als een hele marathon

EINDHOVEN - De een hoopt een persoonlijk record te lopen terwijl een ander al blij is als de finish wordt gehaald. Maar achter veel deelnemers aan de Eindhovense Marathon, komend weekend, zit een bijzonder verhaal. 

Een ding weet Wouter ter Brake (18) uit Valkenswaard nu al. Komende maandag ligt hij de hele dag in bed om uit te rusten van zondag. Hij loopt dan de vijf kilometer, onderdeel van de marathon van Eindhoven. Vijf kilometer die voor Wouter voelen als een complete marathon omdat hij lijdt aan de spierziekte Thomsen myotonie. Een erfelijke aandoening die zorgt voor stijfheid in de spieren na een inspanning, een lange periode van rust of een schrikreactie. ,,Als je Wouter van achter een duw geeft valt hij om als een plank”, vertelt zijn moeder Hetty. ,,Zijn spieren verstijven en hij kan zich dan niet opvangen.”

  1. Nuenense politieman die levensgevaarlijke RAF-terrorist greep, komt met echtgenote om het leven

    Nuenense politieman die levensge­vaar­lij­ke RAF-terrorist greep, komt met echtgenote om het leven

    NUENEN/EINDHOVEN - 22 september 1977. Een zwarte bladzijde uit de geschiedenis van de Nederlandse politie. De voortvluchtige en gevreesde Duitse RAF-terrorist Knut Folkerts schiet in Utrecht een rechercheur dood en verwondt een tweede agent levensgevaarlijk. Een politieman die buiten post, gaat achter de vluchtende schutter aan. Het is de Nuenense Flip Raap, lid van het Brabantse observatieteam dat bij de aanhouding assisteert.

In samenwerking met indebuurt Eindhoven