Koersdirecteur Marc Corstjens van marathon Eindhoven, Khalid Choukoud naast hem en daar weer naast Kim Dillen, die in de vrouwenwedstrijd voor de winst gaat.
Volledig scherm
Koersdirecteur Marc Corstjens van marathon Eindhoven, Khalid Choukoud naast hem en daar weer naast Kim Dillen, die in de vrouwenwedstrijd voor de winst gaat. © Foto van de Meulenhof/Sem Wijnho

Eindhoven Marathon mikt op eindtijd rond 2 uur en 6 minuten, Choukoud op Olympische limiet

Als het zondag allemaal meezit, moet de winnaar van de marathon van Eindhoven op of misschien net onder een eindtijd van 2 uur en 6 minuten kunnen eindigen. Dat verwacht koersdirecteur Marc Corstjens, die donderdagmorgen het strategisch plan ontvouwde dat tot die eindtijd kan leiden. 

De bedoeling is dat de eerste groep halverwege doorkomt in een tijd van 1 uur en 3 minuten en iets daarboven. Vervolgens is het aan de sterkste loper van de dag om het karwei af te maken. Een van de favorieten voor de eindzege is Mutai Laban (31) uit Kenia, vorig jaar al goed voor een hoge klassering in het eindklassement met een tijd van 2 uur 7 minuten en 32 seconden. 

Debutanten

Ook zijn jonge landgenoot Kerio Reuben (25) is op papier een van de toppers die aan het vertrek staan. Hij liep eerder dit jaar in Madrid een persoonlijk record dat net boven de 2 uur en 8 minuten lag. Naast hen is er een aantal debutanten op de marathon, met onder meer de Keniaan Bernard Kimani (26) en Kinde Atanaw uit Ethiopië. Zij hebben halve marathons gelopen met een eindtijd net boven het uur en willen nu op de volle marathon hun geluk beproeven. 

Blikvanger uit Nederland is Khalid Choukoud (33), die naar eigen zeggen prima in vorm is. ,,Ik heb veel vertrouwen gekregen na de Tilburg Ten Miles van vorige maand. Daar liep ik het tempo waarin ik op de halve marathon op een eindtijd van ongeveer een uur zou zijn uitgekomen. De afgelopen jaren heb ik altijd in Rotterdam en Amsterdam gelopen en nu wil ik het een keer in Eindhoven proberen.” De Olympische limiet staat op 2 uur, 11 minuten en 30 seconden en Choukoud dankt dat die barrière te slechten is. ,,Eerder dit jaar heb ik in Rotterdam gelopen en toen was ik een stuk minder in vorm dan nu.”

Over de weersvoorspellingen maken zowel de atleten als de organisatie zich niet echt druk. Na de hitte van vorig jaar (25 graden) lijkt de temperatuur ook nu op zondag een uitschieter naar boven te maken, met een graad of 21 in de middag. ,,We starten al vroeg, op het moment dat het een graad of veertien is en nu is het de verwachting dat dat tijdens de marathon oploopt naar ongeveer negentien graden”, aldus Edgar de Veer van het bedrijf Golazo, dat de marathon organiseert. ,,Het is aan de warme kant, maar voor de atleten op de marathon lijkt het allemaal te gaan meevallen omdat de zon niet of pas later doorkomt.”