Kirwa en Robi zeggen af voor Marathon Eindhoven

VIDEODe organisatie van Marathon Eindhoven kreeg deze week met twee late afmeldingen te maken. Felix Kirwa en Deribe Robi komen niet.

Keniaan Kirwa, de nummer twee van vorig jaar, is niet voldoende fit voor een marathon na een slepende blessure. Ethiopiër Robi, tweede in 2015 in Eindhoven, is ziek geworden. ,,Wij zijn niet gelukkig met deze twee afmeldingen. In een week tijd vervang je niemand meer. Maar het veld is nog voldoende gestoffeerd", zei koersdirecteur Marc Corstjens donderdag bij de atletenpresentatie in Hotel Pullman. 

Ook zonder Kirwa en Robi gaat de kopgroep zondag weg op een eindtijd van 2.06 uur. ,,Wel hebben we een kleine bijsturing gedaan. Een doorkomst in 63 minuten is de basis, maar de jongens moeten niet gaan pushen maar elkaar sterk houden. Als we in 63,15 minuten doorkomen kunnen we ook onder de 2.07 finishen", aldus Corstjens. 

Drie Kenianen hebben 2.07 als persoonlijk record staan: Elisha Rotich, Victor Kipchirchir en Jacob Cheshari Korir. Belay Asefa (Ethiopië) heeft met 2.07,10 het snelste pr achter zijn naam staan. De Belgische samensteller van het eliteveld verwacht daarnaast veel van de debutanten Vincent Rono (Kenia), Geoffrey Yegon (Kenia) en Belay Tilahun Bezabh (Ethiopië). ,,2.06 is iets te langzaam voor de grote marathons, maar deze veelbelovende lopers weten ons toch te vinden. Ook omdat wij ons aan de gemaakte afspraken houden en niet voor één of twee atleten het schema omgooien. Uiteindelijk hebben we een mix van getalenteerde atleten, jong en oud, aan de start staan en hopen we op een mooie wedstrijd net als de voorgaande jaren."

In totaal verschijnen er zo'n 23.500 deelnemers aan de start van het evenement. Bekijk hier het programma.

Belay Asefa, Elisha Rotich, Jacob Cheshari Korir en Vincent Rono (vlnr) gaan zondag strijden voor een toptijd en de winst in Eindhoven.
Volledig scherm
Belay Asefa, Elisha Rotich, Jacob Cheshari Korir en Vincent Rono (vlnr) gaan zondag strijden voor een toptijd en de winst in Eindhoven. © Jean Pierre Reijnen