Philips en Usono testen Lumify met ProbeFix Dynamic tijdens Eindhoven marathon.
Volledig scherm
Philips en Usono testen Lumify met ProbeFix Dynamic tijdens Eindhoven marathon. © Usono

Verzuring spieren meten tijdens marathon

Eindhoven - Tijdens de Marathon Eindhoven komende zondag doen Philips en Usono gezamenlijk een test waarbij de verzuring van de spieren tijdens het lopen wordt gemeten bij vier deelnemers. De verzamelde data worden door de TU/e geanalyseerd.

Het is niet de eerste keer dat de Eindhovense marathon wordt gebruikt als levend laboratorium, bijvoorbeeld om lichaamsfuncties te meten. Maar het is wel de eerste keer dat er tijdens het hardlopen de verzuring van de spieren van vier lopers in beeld wordt gebracht. 

Echo-apparaatje

Het Eindhovense, innovatieve bedrijfje Usono leidt het onderzoek. „We werken met Philips en de TU/e Eindhoven aan een nieuwe manier om spieren tijdens het hardlopen te monitoren met echografie. Dat doen we met Lumify, een mobiel echo-apparaatje van Philips, dat we met onze ProbeFix Dynamic vastzetten op het bovenbeen van de loper. Daarmee kunnen we dynamische echo's maken van een spier, dat kon eerder niet", zegt Victor Donker van Usono. 

Mobiele variant

Usono is bekend van de ProbeFix. Hiermee kan de kop van het apparaat waarmee een hart-echo wordt gemaakt op het lichaam van de patiënt worden gefixeerd, zodat de cardioloog of laborant beide handen vrij heeft. In de afgelopen jaren heeft Usono de mobiele variant voor de spieren afgerond: de ProbeFix Dynamic die nu wordt gebruikt tijdens de marathon. „Doel is om elke kilometer een echofilmpje van 10 seconden te maken van de bovenbeenspieren van de lopers. Via een slimme telefoon worden de gegevens verzameld. Deze worden achteraf uitgelezen en geanalyseerd door de afdeling Biomedische Technologie van de TU/e, waar wij al jaren mee samenwerken", zegt Donker. 

Haarscherpe beelden

Vanwege het lage gewicht - iets meer dan een ons - en de mogelijkheid om de Lumify aan te sluiten op een smartphone kunnen lopers de echoapparatuur gemakkelijk meedragen. Dankzij de hoogwaardige beeldkwaliteit worden er haarscherpe beelden gemaakt van de spieren tijdens het hardlopen.
De volgende stap is om de resultaten van de metingen tijdens intensieve duursporten wetenschappelijk te onderzoeken. Volgens Donker zal dit beter inzicht geven over de status van de spier. „De resultaten zullen ons meer vertellen over de processen die in het lichaam plaatsvinden tijdens intensieve inspanning.” 

Op de TU/e wordt de ProbeFix Dynamic met Lumify getest op de loopband.
Volledig scherm
Op de TU/e wordt de ProbeFix Dynamic met Lumify getest op de loopband. © Philips
  1. Nuenense politieman die levensgevaarlijke RAF-terrorist greep, komt met echtgenote om het leven

    Nuenense politieman die levensge­vaar­lij­ke RAF-terrorist greep, komt met echtgenote om het leven

    NUENEN/EINDHOVEN - 22 september 1977. Een zwarte bladzijde uit de geschiedenis van de Nederlandse politie. De voortvluchtige en gevreesde Duitse RAF-terrorist Knut Folkerts schiet in Utrecht een rechercheur dood en verwondt een tweede agent levensgevaarlijk. Een politieman die buiten post, gaat achter de vluchtende schutter aan. Het is de Nuenense Flip Raap, lid van het Brabantse observatieteam dat bij de aanhouding assisteert.

In samenwerking met indebuurt Eindhoven