Volledig scherm
Koerden vieren Newroz of Koerdisch Nieuwjaar op het Leidseplein in Amsterdam (archieffoto 20/03/18). © Joris Van Gennip

Liefde voor 'zijn’ Koerden wordt SP’er Memis uit raad Eindhoven nu aangewreven

EINDHOVEN - Zijn liefde voor zijn volk, de Koerden, lijkt Eindhovenaar Murat Memis nu aangewreven te worden door de Turken. Hij is niet de enige kritische Nederlander met een Turks paspoort die vastzat of -zit. 

Volledig scherm
Murat Memis, fractievoorzitter SP in gemeenteraad Eindhoven, mag Turkije niet uit vanwege beschuldiging lidmaatschap PKK. © Gemeente Eindhoven

De lange arm van  Ankara wordt de macht genoemd die de regering van Erdogan heeft over ‘zijn’ onderdanen in ons land. Als zij hun ongenoegen tonen over het beleid van de Turkse president, dan kan dat ten koste gaan van hun vrijheid. En de ten laste legging is niet mals, meldt het NOS Journaal. Correspondent Lucas Waagmeester heeft die gelezen en meldt dat Memis beschuldigd wordt van het lidmaatschap van de Koerdische ‘terroristische’ organisatie PKK. Dat is een zware aantijging want dat betekent zoveel als dat de Eindhovense volksvertegenwoordiger een terrorist is in de ogen van Ankara. Maar het enige ‘bewijsmateriaal’ is volgens Waagmeester te vinden op Facebook en Twitter. Daar postte Memis kritische berichten over de inval van Turkije in Afrin in Syrië of de isolatie van PKK-leider Öcalan.  

De ambassade ondersteunt Memis maar minister Stef Blok meldt dat hij niet veel meer kan doen omdat de Eindhovenaar een Turks paspoort heeft en dus gelden ook voor hem de Turkse regels. In totaal zouden 17 Nederlanders Turkije niet uit kunnen om politieke redenen. Eerder werd de Nederlands-Turkse columniste Ebru Umar een tijdje in het land vastgehouden. En oud-Europarlementariër Joost Lagendijk, getrouwd met een Turkse, mocht tweeenhalf jaar lang niet het land in vanwege zijn kritische houding. 

Memis is nooit betrapt op daadwerkelijke hand- en spandiensten voor de PKK, maar hij kiest zeker partij voor zijn Koerden, het volk dat verspreid leeft over onder meer Turkije, Syrië en Iran. Sinds de Eerste Wereldoorlog zetten zij zich in voor een onafhankelijk Koerdistan. Memis was onder meer voorzitter van de inmiddels opgeheven Koerdische Culturele Vereniging in Eindhoven. Die sympathie is hem met de paplepel ingegeven, vertelde hij in een interview met deze krant in 2014. Als jongen zag hij hoe zijn oma aan haar haren door de straten van zijn dorp werd gesleept, door Turkse militairen. Zijn vader was politiek actief en streed voor de rechten van de Koerden in een dorp bij Diyarbakir. 

Volledig scherm
2018-01-27 15:46:08 AMSTERDAM - Demonstranten van de Federatie Koerden in Nederland protesteren tegen de inval van Turkije in het Noord-Syrische Afrin. ANP REMKO DE WAAL © anp

Murat kreeg klappen van de soldaten die zijn vader zochten. Hun stal werd in brand gestoken.  ,,We hadden geen leven meer daar. We zijn gevlucht naar de stad. Kort daarna is ons hele dorp platgebrand.” Zo heeft Memis aan den lijve ervaren hoe hoog de spanningen tussen Turken en Koerden kunnen oplopen in Oost-Turkije. Tegen het ED vertelde hij in 2014, toen de gevechten weer oplaaiden, dat hij zich machteloos voelde. ,,Het voelt alsof mijn handen en voeten vastgebonden zijn.” 

Quote

We hadden geen leven meer daar. We zijn gevlucht naar de stad. Kort daarna is ons hele dorp platge­brand

Murat Memin, Fractievoorzitter SP in gemeenteraad Eindhoven

Luister naar het nieuws van vandaag

Dit en meer nieuws hoor je ook in ons dagelijkse bulletin. Luister hier naar Het Nieuws uit Brabant. Volg ons ook op Spotify en iTunes, en mis geen enkel bulletin meer.  

In samenwerking met indebuurt Eindhoven