Volledig scherm
Broadcom, Qualcomm en NXP werken aan de toekomstige telefoonstandaard 5G. © Getty Images

5G technologie van NXP kan voor Broadcom van nut zijn

EINDHOVEN - Er is mogelijk toch een reden voor chipgigant Broadcom waarom het Eindhovense NXP een welkome bijvangst is, als het erin slaagt Qualcomm over te nemen. 

Want Broadcom heeft gisteren het onderzoek naar 5G, het toekomstige wereldwijde systeem voor mobiele communicatie, ingezet als argument om het hevig tegen stribbelende Qualcomm over te kunnen nemen. NXP Semiconductors doet ook onderzoek naar belangrijke facetten van 5G.

Volgens Broadcom kan door krachtenbundeling van zijn bedrijf met Qualcomm het onderzoek naar 5G zo'n impuls krijgen, dat de Verenigde Staten hierdoor leidend worden op dit gebied. Broadcom probeert hiermee de Amerikaanse overheid, die momenteel onderzoek doet naar de vijandige overname van Qualcomm, te overtuigen. Broadcom heeft toegezegd onder meer een fonds van 1,5 miljard dollar in het leven te roepen om mensen te scholen tot toponderzoekers naar de nieuwste mobiele technologie.

Antennes en signaalversterkers

NXP doet in Nederland onder meer onderzoek naar antennes en signaalversterkers voor 5G. Het bedrijf is gespecialiseerd in deze technologie en levert naar eigen zeggen ongeveer 2,5 miljard antennechipjes per jaar aan mobieltjesfabrikanten. Samen met de Technologiestichting STW heeft NXP een onderzoeksprogramma gestart waarin ieder 1,5 miljoen euro investeert. Ook afdelingen van het eerder door NXP overgenomen Freescale spelen mee in de ontwikkeling van 5G. 

Opmerkelijk in de verklaring van Broadcom is dat het uitspreekt tegen het licentiemodel van Qualcomm te zijn. Met dit model stelt het bedrijf technologie tegen betaling ter beschikking aan zijn klanten. Dit verdienmodel heeft de laatste jaren echter tot grote conflicten geleid met overheden en klanten van Qualcomm. In de verklaring van Broadcom spreekt het bedrijf over 'concurrentiebeperkende licentie praktijken die niet nodig zijn om onderzoek en ontwikkeling te financieren'. Broadcom verdient zijn geld niet met licenties, maar met de verkoop van zelf ontwikkelde producten.

ED gebruikt je persoonsgegevens om deze reactie te kunnen plaatsen. Meer informatie vind je in ons privacy statement