Volledig scherm
Een werknemer van NXP aan het werk. © Fotowerk

Aanbod aandelen NXP aan Qualcomm stijgt, maar koers daalt flink

EINDHOVEN - Weer iets meer aandelen van de Eindhovense chipfabrikant NXP wordt ter verkoop aan Qualcomm aangeboden. Dat blijkt uit een nieuwe verklaring die de Amerikaanse chipfabrikant vrijdag heeft uitgebracht. 

Tegelijk daalt de beurskoers van NXP flink. Dat wijst erop dat er een dalend vertrouwen is bij aandeelhouders van NXP dat het goedkomt met de overname door Qualcomm. Intussen komt de Chinese overheid nog steeds niet af met de noodzakelijke toestemming voor de overname.

Bod opnieuw verlengd

De Amerikaanse chipreus heeft het bod op NXP vrijdag opnieuw verlengd, nu tot vrijdag 13 april. In de verklaring van Qualcomm staat dat nu 16,1 procent van de aandelen van NXP wordt aangeboden. Dat is een stijging ten opzichte van de eerdere melding op 29 maart, toen het aanbod gedaald was tot een dieptepunt van 14,8 procent. Tegelijk daalt op de beurs het aandeel sterk. Stond deze op 22 februari nog op bijna 126 dollar, vrijdag was deze gedaald tot onder de 115 dollar, steeds verder weg van de door Qualcomm geboden prijs van 127,5 dollar. 

Volgens NXP is het ontbreken van de toestemming van de Chinese overheid de oorzaak van de langdurige impasse. Qualcomm is met de houders van 28 procent van de aandelen de prijs van 127,5 dollar (totaal circa 44 miljard dollar exclusief schulden)  overeengekomen. Op het moment dat de Chinezen instemmen bieden zij en naar verwachting ook een groot aantal andere aandeelhouders hun stukken alsnog aan, waarna de overname snel kan worden bekrachtigd. 

Ruzie over importheffingen

De daling van de koers van NXP op de Amerikaanse beurs wijst erop dat het vertrouwen dat China nog over de brug komt nog maar heel klein is. Analisten zeggen dat de ruzie over importheffingen tussen de Verenigde Staten en China hierin een rol speelt. China zou liever niet zien dat het Amerikaanse Qualcomm de zeggenschap krijgt over de Chinese vestigingen van NXP.

Intussen nadert de deadline van 25 april. Dan eindigt de overnameovereenkomst die op 27 oktober 2016 werd gesloten tussen NXP en Qualcomm.

ED gebruikt je persoonsgegevens om deze reactie te kunnen plaatsen. Meer informatie vind je in ons privacy statement