Volledig scherm
NXP Eindhoven © Rene Manders

Aandeelhouder wil prijs voor NXP in Eindhoven 10 miljard hoger

EINDHOVEN - Chipfabrikant NXP moet geen 47 miljard dollar opbrengen, maar meer dan 57 miljard dollar (48 miljard euro). In een brief van de activistische aandeelhouder Elliott Advisors, dat 6 procent van NXP bezit, aan mede aandeelhouders geeft de investeerder aan dat het bod van chipgigant Qualcomm op NXP van 110 dollar per aandeel moet worden verhoogd naar 135 dollar per aandeel. 

Hierdoor zou de waarde (inclusief schuldenlast) op 57 miljard dollar uitkomen. 

Gunstige vooruitzichten

In een analyse geeft Elliott aan dat ten tijde van het bod van Qualcomm in oktober 2016 de koers van het aandeel NXP tijdelijk laag was. „Wij zijn overtuigd van zeer gunstige vooruitzichten voor NXP. Ongeveer de helft van de omzet van NXP wordt gemaakt met chips met een opwindende groei, zoals voor auto's en industrie.” Elliott krijgt veel aandeelhouders mee in zijn bezwaar tegen het bod, waardoor minder dan vijf procent zijn stukken aan Qualcomm heeft aangeboden, terwijl 80 procent nodig is.

Qualcomm heeft meteen gereageerd met een persverklaring.  Daarin noemt het bedrijf de waardeschatting van Elliott niet te steunen en „niets meer dan een poging zijn agenda voor eigen gewin uit te voeren. We blijven sturen op het voltooien van de overname van NXP en vinden dat 110 dollar een redelijke prijs is.”

Koop voltooien

Qualcomm slaagt er niet meer in om, zoals aangekondigd, nog dit jaar de koop van het Eindhovens bedrijf te voltooien. Onder meer omdat de Europese, Chinese en Koreaanse autoriteiten nog steeds geen groen licht hebben gegeven. Bovendien wordt het bedrijf op de huid gezeten door de andere Amerikaanse chipgigant Broadcom, dat Qualcomm, eventueel met NXP, op zijn beurt wil opslokken voor 130 miljard dollar.

ED gebruikt je persoonsgegevens om deze reactie te kunnen plaatsen. Meer informatie vind je in ons privacy statement