Volledig scherm
Een werknemer van NXP. Wordt hij werknemer van Broadcom, Qualcomm of blijft het gewoon NXP? © ANP XTRA

Broadcom wijst voorstel van Qualcomm resoluut van de hand

EINDHOVEN Chipmaker Broadcom heeft het aanbod van Qualcomm om te onderhandelen over de voorwaarden voor een fusie en elkaars boeken te bekijken om daarna te praten over een overnameprijs verontwaardigd van de hand gewezen. 

In een reactie op de brief van Qualcomm noemt Broadcom de houding van zijn overnameprooi 'theater' dat slechts ingegeven wordt door het besef dat haar aandeelhouders wel eens vóór de overname zouden kunnen zijn. Qualcomm zou met deze zet aansturen op een uitstel van de aandeelhoudersvergadering van 6 maart om zo het overnameproces te vertragen.

Qualcomm, dat al bijna anderhalf jaar pogingen doet om NXP Semiconductors in Eindhoven over te nemen, schuift de kwestie van de prijs volgens Broadcom geheel ten onrechte voor zich uit. Broadcom vindt het niet nodig eerst in elkaars boeken te kijken volgens de due diligence regels, maar wil het eerst eens worden over alle voorwaarden, inclusief de prijs. Daarom beveelt het aandeelhouders aan om op 6 maart te stemmen voor de motie van Broadcom die inhoudt dat zes van de elf bestuurders van Qualcomm worden vervangen door zes getrouwen van Broadcom. Hierdoor zou het bestuur een meerderheid krijgen die met Broadcom wil onderhandelen over een fusie. Daarvoor zal het bedrijf, dat al een klein pakket aandelen bezit, zich hardmaken tijdens de aandeelhoudersvergadering.

Broadcom wil de aandelen van Qualcomm overnemen voor 79 dollar per stuk, wat neerkomt op een overnameprijs van 116 miljard dollar exclusief schulden. Qualcomm stelde maandag andermaal dat hiermee het bedrijf ernstig ondergewaardeerd wordt. Zeker als Qualcomm erin slaagt haar overname van NXP tot een goed einde te brengen.

ED gebruikt je persoonsgegevens om deze reactie te kunnen plaatsen. Meer informatie vind je in ons privacy statement
  1. Nederlands bedrijfsleven financierde jarenlang klimaatscepticus
    Update

    Nederlands bedrijfsle­ven financier­de jarenlang klimaats­cep­ti­cus

    De Nederlandse klimaatscepticus Frits Böttcher, mede-oprichter van de Club van Rome, ontving tussen 1989 en 1998 meer dan een miljoen gulden van Shell en andere (Nederlandse) multinationals. Het doel: twijfel zaaien over klimaatverandering en de rol van de mens daarin. Dat schrijven onderzoeksplatform Follow the Money en de Volkskrant op basis van het nagelaten archief van de chemieprofessor die in 2008 overleed.