Volledig scherm
© ANP XTRA

'China heropent onderzoek overname NXP in Eindhoven'

EINDHOVEN - Chinese toezichthouders hebben het onderzoek naar de voorgestelde overname van het Eindhovense chipconcern NXP door zijn Amerikaanse branchegenoot Qualcomm heropend. Dat meldt persbureau Bloomberg.

Het onderzoek was naar verluidt eerder stilgelegd vanwege de toegenomen handelsspanningen tussen China en de Verenigde Staten.

Volgens ingewijden is er bij ambtenaren op aangedrongen enige haast te maken met de rapportage en ook met oplossingen te komen om lokale bedrijven te beschermen. Chinese bedrijven hebben eerder al zorgen geuit over het samensmelten van de twee chipgrootmachten. Qualcomm wilde geen commentaar geven en de toezichthouder reageerde niet op vragen.

De grootste overnamedeal uit de geschiedenis van Qualcomm werd meer dan een jaar geleden al aangekondigd en zou oorspronkelijk eind 2017 afgerond zijn. De deadline voor de overname ter waarde van meer dan 40 miljard dollar staat nu op halverwege dit jaar.

ZTE

De berichten rondom Qualcomm en NXP volgen kort op de bekendmaking van de Amerikaanse president Donald Trump dat hij de Chinese smartphonemaker ZTE toch nog een kans geeft. Het bedrijf kreeg in april een handelsverbod van zeven jaar met Amerikaanse bedrijven, als straf omdat ZTE zijn eigen personeel niet genoeg had berispt voor het doorspelen van technologie aan Iran.

Door het verbod zou het voortbestaan van ZTE in gevaar komen, aangezien het bedrijf onder meer processors afneemt van Qualcomm en het besturingssysteem Android van Google. Vooral voor Android zijn niet veel volwaardige alternatieven.

ED gebruikt je persoonsgegevens om deze reactie te kunnen plaatsen. Meer informatie vind je in ons privacy statement
  1. 26 Miljardairs bezitten evenveel als de armste helft van de wereldbevolking

    26 Miljar­dairs bezitten evenveel als de armste helft van de wereldbe­vol­king

    Oxfam Novib waarschuwt voor de groeiende kloof tussen arm en rijk en de kwalijke gevolgen van de economische ongelijkheid voor de armen. De hulporganisatie gebruikt daarbij de jongste cijfers over rijkdom en armoede, verzameld op basis van bevindingen van Credit Suisse en Forbes. De bevindingen moeten de deelnemers aan het World Economic Forum in Davos overtuigen van de noodzaak het ernstige probleem aan te pakken. De jaarlijkse top van politici, wereldleiders en zakelijke elite komt vandaag bijeen.