Een werknemer van NXP aan het werk in een chipfabriek.
Volledig scherm
Een werknemer van NXP aan het werk in een chipfabriek. © ANP XTRA

'Compensatie' bod NXP maakt 'slecht bod op Qualcomm nog slechter'

EINDHOVEN Met de verlaging van de prijs die chipgigant Broadcom voor zijn branchegenoot Qualcomm wil betalen, wordt een slecht bod nog slechter gemaakt. 

Dat verklaart Qualcomm als reactie op de bekendmaking van Broadcom dat het bod van 82 dollar per aandeel (totaal 121 miljard dollar) wordt verlaagd naar 79 dollar per aandeel. De verlaging is volgens Broadcom een compensatie van de verhoging van het bod deze week van Qualcomm op NXP in Eindhoven. Hierdoor is aandeelhouderswaarde verplaatst van Qualcomm naar NXP, zo beweert Broadcom. Als de overname van NXP alsnog wordt afgeblazen, kan het bod weer omhoog.

Qualcomm verhoogde het bod op NXP van 110 dollar per aandeel naar 127,5 dollar (totaal 44 miljard dollar) om tegemoet te komen aan aandeelhouders die weigeren hun stukken aan te bieden. Maar Broadcom had in zijn verhoogde bod op Qualcomm gezegd dat dit alleen wordt doorgezet als NXP niet of voor de eerst geboden prijs zou worden overgenomen. 

Qualcomm zegt dat de verhoging van haar bod op NXP de waarde van Qualcomm juist verhoogt, omdat dit zekerheid biedt over de overname van NXP. Broadcom blijft volgens het bedrijf weigeren om over de prijsstelling te praten. 

Een verlaging van een bod op een bedrijf komt niet vaak voor en lijkt er dit keer op gericht te zijn de overname van NXP voor de nieuwe prijs tegen te houden. Het is een rechtstreekse oproep aan aandeelhouders van Qualcomm om de overname van NXP te blokkeren. Zij kunnen immers meer krijgen voor hun stukken als ze daarin zouden slagen.

ED gebruikt je persoonsgegevens om deze reactie te kunnen plaatsen. Meer informatie vind je in ons privacy statement

Regionale Economie