Volledig scherm
Anderhalf jaar geleden sloot NXP de overname van Freescale af. Bij die gelegenheid werd deze truck ingezet om toepassingen van NXP te demonstreren. © Jurriaan Balke © Jurriaan Balke

Deskundige: NXP-overname door Qualcomm sterft zachte dood

EINDHOVEN - De steun voor de overname van chipfabrikant NXP in Eindhoven voor 43 miljard euro door de Amerikaanse branchegenoot Qualcomm is verder geslonken. Nog maar 7,6 procent van de aandelen van NXP is aangemeld voor overname voor 110 dollar per aandeel. Volgens hoogleraar Economie Hans Schenk van de Universiteit Utrecht lijkt het er steeds meer op dat de overname een zachte dood gaat sterven.

Een verhoging van het bod door Qualcomm om alsnog de vereiste 80 procent van de aandelen binnen te krijgen, ziet Schenk, gespecialiseerd in fusies en overnames, niet meer gebeuren. „Het lijkt op eerdere gevallen waarbij steeds weer de deadline voor aanmelding werd verlegd. Toen pakjeskoerier UPS branchegenoot TNT wilde overnemen bijvoorbeeld. Ook daar was de Europese Commissie bij betrokken en uiteindelijk trok UPS zijn bod in.”

Diepgravend onderzoek
De gang van zaken rond het diepgravend onderzoek door de Europese Commissie is volgens Schenk ook een teken. „Dat werd stilgelegd omdat Qualcomm onvoldoende gegevens heeft geleverd. Ook is de deadline verstreken waarin het bedrijf voorstellen kon doen om de bezwaren van de commissie weg te nemen. Die bezwaren zijn er volop, zeker gezien de reputatie van Qualcomm als het gaat om mededinging en overeenkomsten met bedrijven. Qualcomm heeft wel een dozijn rechtszaken lopen tegen onder meer Apple en andere partijen.”

Dan is er tot slot de prijs. Het record bod van 43 miljard euro leek enorm veel in oktober vorig jaar. Het gaat volgens Schenk, die in het verleden als adviseur heeft opgetreden voor het bedrijf, heel goed met NXP, dat donderdag kwartaalcijfers bekend maakt. „Omdat het zo goed gaat is de waarde inmiddels ook een stuk hoger. Dus als Qualcomm met een nieuw bod komt, wat moeten ze er dan bovenop doen? 30, 40 procent of de helft? In dit soort gevallen is het bod ook al eens verdubbeld. Maar de vraag is natuurlijk wat Qualcomm nog op kan hoesten. Misschien kunnen ze nog eigen aandelen aanbieden, maar dat vinden de aandeelhouders van Qualcomm vast niet leuk. Dus het zou me helemaal niet verbazen als het allemaal niet door gaat.”

ZIE OOK:
Financieel topman NXP in Eindhoven vertrekt naar chipmachinefabrikant