Volledig scherm
NXP op High Tech Campus in Eindhoven © Fotopersburo van de Meulenhof BV

Eerst onderzoek vijandige overname: aandeelhoudersvergadering Qualcomm verdaagd

EINDHOVEN - De aandeelhoudersvergadering van chipbedrijf Qualcomm wordt dinsdag wel officieel geopend, maar vervolgens meteen verdaagd naar 5 april. Dat laat Qualcomm dinsdag weten via een persbericht. Het voldoet hiermee aan de sommatie van het Amerikaanse overheidsorgaan CFIUS om de aandeelhoudersvergadering 30 dagen uit te stellen. 

CFIUS wil eerst onderzoeken of de vijandige overname van Qualcomm door Broadcom wel door de beugel kan. Het bureau waakt over het verdwijnen van strategisch belangrijke bedrijven in buitenlandse handen. De reden van het onderzoek is dat het oorspronkelijk Amerikaanse Broadcom om fiscale redenen nog steeds gevestigd is in Singapore. Het bedrijf heeft aangekondigd naar de VS te verhuizen, maar dat is uiterlijk in mei van dit jaar voltooid.

Termijn bod op NXP verlengd

Mogelijk gebruikt Qualcomm de extra tijd om haar overname van het Eindhovense NXP rond te maken. Qualcomm heeft de termijn van zijn verhoogde bod op NXP verlengd tot 9 maart. Het bedrijf meldt dat inmiddels 10,5 procent van de aandelen van NXP zijn aangeboden voor het verhoogde bod van 127,5 dollar, in totaal 51 miljard dollar inclusief schuldenlast. Het bedrijf heeft aangegeven bij een aanbod van 70 procent van de aandelen de overname definitief te maken. De laatste toestemming van overheden waar het bedrijf actief is, die van China, wordt binnenkort verwacht.

Op de al lang op dinsdag geplande aandeelhoudersvergadering zou gestemd worden over een motie van Broadcom om zes van de elf bestuurders van Qualcomm te vervangen door getrouwen van Broadcom. Hierdoor zou Broadcom een meerderheid in het bestuur van Qualcomm krijgen die voor verkoop van het bedrijf is. In dat geval zou Qualcomm voor 143 miljard dollar overgaan in handen van Broadcom. Omdat de laatste weinig ziet in de overname van NXP, zoals Qualcomm die met NXP overeen is gekomen, zou die mogelijk niet doorgaan. Broadcom heeft furieus gereageerd na het verzoek van CFIUS. In een verklaring zegt het bedrijf dat Qualcomm hierachter zit, omdat het bestuur zelf om het onderzoek zou hebben gevraagd. Broadcom spreekt van 'een schreeuwerige en wanhopige daad van het bestuur' en 'een nieuw dieptepunt in het theater van Qualcomm'.

ED gebruikt je persoonsgegevens om deze reactie te kunnen plaatsen. Meer informatie vind je in ons privacy statement
 1. Wat vinden transporteurs van invoering van de spitstaks?
  PREMIUM

  Wat vinden transpor­teurs van invoering van de spitstaks?

  EINDHOVEN - Met het toenemen van het fileleed, vooral in de regio Eindhoven, lijkt het draagvlak voor het invoeren van rekeningrijden toe te nemen, ook in het bedrijfsleven. Uit een enquête van VNO-NCW bleek deze week dat een kleine meerderheid (53 procent) van de ondernemers in Noord-Brabant en Zeeland voorstander is van zo’n spitstaks, een tolheffing op belangrijke wegen. Het ED laat een voor- en tegenstander aan het woord.
 2. Bijna duizend spiegelhouders van VDL ETG Projects voor mega-telescoop in Chili
  PREMIUM
  VIDEO

  Bijna duizend spiegelhou­ders van VDL ETG Projects voor me­ga-telescoop in Chili

  EINDHOVEN - Astronomen en sterrenkundigen over de hele wereld kijken er naar uit. Scherpe beelden uit de verste uithoeken van het heelal gemaakt met de extreem grote telescoop (ELT) op een 3000 meter hoge berg in Chili. Maar voordat deze bijna een miljard euro kostende installatie van de Europese Zuidelijke Sterrewacht (ESO) in 2024 in gebruik wordt genomen, moet er veel werk verzet worden. Onder andere bij VDL ETG Projects in Eindhoven.