Kantoor van NXP op de High Tech Campus in Eindhoven.
Volledig scherm
Kantoor van NXP op de High Tech Campus in Eindhoven. © DCI Media

Eindhovense chipmaker NXP meldt verdere terugval van omzet door lagere vraag

EINDHOVEN - De omzet van de Eindhovense chipmaker NXP is verder teruggevallen dan eerder verwacht. Het bedrijf heeft last van een lagere vraag naar chips voor toepassingen in auto's, industrie en mobiele telefoons.

NXP gaf op 2 maart als een van de eerste multinationals in de wereld een indicatie van het te verwachten omzetverlies als gevolg van de coronacrisis. Het hield rekening met een daling van 150 miljoen dollar. Voorlopige resultaten laten nu zien dat de omzet in het eerste kwartaal met 210 miljoen dollar is teruggevallen tot 2,02 miljard (circa 1,85 miljard euro).

 NXP maakt nog geen prognose voor het lopende kwartaal bekend.

Volgens het concern kunnen de uiteindelijke resultaten over het eerste kwartaal nog afwijken. De voorlopige cijfers wijzen op een teruggang in omzet van ruim 12 procent in vergelijking met het vierde kwartaal van 2019. Ten opzichte van een jaar geleden zou de daling 3,5 procent bedragen.  

NXP rekent  in vergelijking met de begin maart opgestelde verwachting op een afname van de brutowinst met 140 miljoen dollar tot bijna 1 miljard dollar. Aan operationele winst zou het nog 68 miljoen dollar overhouden, fors minder dan de eerder voorspelde 179 miljoen dollar.

In samenwerking met indebuurt Eindhoven