Volledig scherm
© ANP XTRA

Europese Commissie: Overname NXP kan tot te veel macht leiden

EINDHOVEN - De Europese Commissie gaat een diepgaand onderzoek instellen naar de voorgenomen overname van NXP door Qualcomm. De commissie denkt dat de transactie kan leiden tot hogere prijzen, minder keuze en minder innovatie in de halfgeleiderindustrie.

De overname van de Eindhovense chipproducent NXP voor een recordbedrag van 43 miljard euro door de Amerikaanse branchegenoot Qualcomm werd in oktober vorig jaar aangekondigd. De Europese Commissie is één van de organisaties die de overname nog niet hebben goedgekeurd. Qualcomm en NXP hopen eind dit jaar de overname af te ronden.

Volgens de commissie zou de overname van  NXP door Qualcomm twee toonaangevende spelers in de halfgeleiderindustrie verenigen. Qualcomm produceert onder meer chips voor de telecommunicatie in mobiele telefoons. NXP maakt chips voor auto-industrie en is op het gebied van mobiele apparatuur maker van van near field communication (NFC)-chips en de beveiliging daarvoor. Deze chips worden onder meer gebruikt om betalen met het mobieltje mogelijk te maken.

Volgens Margrethe Vestager, commissaris voor mededingingsbeleid, is het publiek afhankelijk van de halfgeleiders van deze bedrijven in de mobiele elektronische apparaten. „Met dit onderzoek willen wij ervoor zorgen dat consumenten hun voordeel blijven doen met veilige en innovatieve producten tegen concurrerende prijzen.”

Volgens de commissie is het gefuseerde bedrijf mogelijk in staat en gemotiveerd om concurrerende aanbieders via praktijken zoals bundeling of koppelverkoop van markten uit te sluiten. Bovendien zouden de huidige praktijken op het gebied van licentie verlening van intellectueel eigendom bij NXP kunnen wijzigen. Daarbij zou bundeling met de octrooiportefeuille van Qualcomm kunnen plaatsvinden. De Commissie onderzoekt of dit zou kunnen leiden tot bijvoorbeeld hogere royalty's voor klanten en uitsluiting van concurrenten. Qualcomm wordt nu al door onder meer mobieltjesfabrikant Apple beschuldigd van bundeling van licentieportefeuilles. 

De Commissie zegt uiterlijk 17 oktober 2017 een beslissing te nemen, maar benadrukt dat de aankondiging van een diepgaand onderzoek niets zegt over de uitkomst ervan.