Volledig scherm
Topman Rick Clemmer van NXP.

Groeiambitie van NXP in Eindhoven: in drie jaar naar 11 miljard dollar omzet

EINDHOVEN - Chipfabrikant NXP wil in de komende drie jaar doorgroeien naar een omzet van meer dan 11 miljard dollar (9,5 miljard euro). Dat heeft topman Rick Clemmer gezegd tijdens een investeerdersdag dinsdag in New York.

„Hallo hier zijn we weer. Na 21 maanden van afwezigheid ben ik blij weer bij jullie te zijn.” Topman Rick Clemmer van NXP Semiconductors in Eindhoven maakte gisterochtend een vrolijke start van een bijeenkomst met investeerders en analisten. Voor het eerst sinds het mislukte overnameproces door Qualcomm sprak hij met hen over de strategie van het bedrijf.

Marktleiderschap en groei

Die is gericht op marktleiderschap en groei, zo maakte hij duidelijk. De komende drie jaar moet de omzet, die dit jaar naar verwachting 9,4 miljard dollar zal bedragen, 5 tot 7 procent per jaar groeien, zodat hij in 2021 tussen de 10,9 en 11,6 miljard dollar zal bedragen. 

Dat kan vooral dankzij de chips voor auto's, een groeimarkt waarin NXP wereldwijd voorloper is en wat het bedrijf zo begeerlijk maakte voor overname door Qualcomm. Door dat leiderschap uit te bouwen wil Clemmer het grootste deel van de groei bewerkstelligen. Dit jaar is ongeveer 49 procent van de omzet van NXP te danken aan die autochips en die zal de komende jaren 7 tot 10 procent per jaar groeien, zo schat de topman.

Maar ook twee andere eindmarkten, te weten industrie en het internet der dingen en mobiel, gaan sterk bijdragen aan de groei. De eerste, die voor 21 procent van de omzet zorgt, groeit zelfs nog harder dan de omzet in autochips, namelijk met 8 tot 11 procent. Mobiel, 13 procent van de omzet, gaat 4 tot 6 procent per jaar groeien. Communicatie en infrastructuur (zoals zendmasten), 17 procent van de omzet, groeit met maximaal 2 procent. 

Koers opkrikken

Met deze optimistische omzetverwachting en ook de aankondiging eerder van een dividend van 25 dollarcent per aandeel uit te keren, hoopt het bedrijf de koers op te krikken. Die heeft veel te lijden gehad van de mislukte overname. Maar in plaats van met een winst startte het aandeel NXP op de beurs in New York met een verlies van bijna 3,5 procent rond de 90 dollar. Qualcomm vond de aandelen nog 127,5 dollar waard.

Het Japanse Renesas Electronics, dat na NXP de tweede leverancier van autochips is, deed een overname van een Amerikaans bedrijf. Renesas wil zo ook leverancier van chips voor datacentra en communicatie-apparatuur worden.