Wafers (gemaakt bij NXP)
Volledig scherm
Wafers (gemaakt bij NXP) © Fotowerk

Miljoenen voor nieuw innovatiecentrum microchips met onder meer NXP in Nijmegen

NIJMEGEN - Een nieuw innovatiecentrum voor een nieuwe generatie microchips start waarschijnlijk al in de eerste maanden van 2019 op de Noviotechcampus in Nijmegen. Dat centrum gaat de komende vier jaar 52 miljoen euro kosten. De gemeente Nijmegen wil hier 2 miljoen aan meebetalen; de provincie Gelderland 7,5 miljoen. 

Dit nieuwe Chips Integration Technology Center (CITC) is een initiatief van de bedrijven NXP, Ampleon en Nexperia. De drie bedrijven zitten in Nijmegen op een vierkante kilometer bij elkaar. Ampleon en Nexperia (twee voormalige NXP-divisies) en chipmaker NXP, met het hoofdkantoor in Eindhoven, zijn internationale koplopers op het gebied van de chiptechnologie. 

,,In elke auto zitten wel 20 chips van NXP, de helft van de telefoongesprekken gaat via chips van Ampleon en in elke smartphone zitten chips van Nexperia”, zegt Barry Peet, directeur van Business Cluster Semiconductors Netherlands, een groep bedrijven in de chipindustrie, over de keuze voor Nijmegen. 

Krachten bundelen

Anderhalf jaar geleden is het idee ontstaan om krachten te bundelen van bedrijven en kennisinstellingen. In het CITC werken TNO, Radboud Universiteit, TU Delft en de Hogeschool van Arnhem en Nijmegen samen. Er komt op Noviotechcampus onder meer een zogeheten cleanroom waar de onderzoekers uit Nijmegen, Delft en Eindhoven werken aan technieken om chips te maken met meerdere functies en aan  nieuwe technologieën zoals fotonica waarbij data met licht worden getransporteerd (en niet met elektriciteit). 

Over acht jaar werken er in het nieuwe innovatiecentrum honderd mensen, denkt Peet. ,,Daarnaast ontstaan er zo'n vijfhonderd nieuwe banen bij kennisinstellingen en het regionale bedrijfsleven.”

Extra banen

De Nijmeegse wethouder Monique Esselbrugge is enthousiast: ,,De initiatiefnemers NXP, Nexperia en Ampleon zijn internationale spelers en het is van belang dat ze hier blijven. Met het CITC zijn ze meer verbonden met Nijmegen en de regio. Bovendien levert het innovatiecentrum straks vijfhonderd extra banen op, belangrijk want de banenontwikkeling in de regio blijft achter. Ook leidt het CITC talenten op en steunt het startups, bedrijven die met nieuwe toepassingen komen.”

Provinciale Staten en de gemeenteraad van Nijmegen nemen in de komende maanden een definitief besluit over de miljoeneninvestering.