De chipfabriek van NXP in Nijmegen.
Volledig scherm
De chipfabriek van NXP in Nijmegen. © ANP XTRA

NXP in Eindhoven heeft nog wel even last van de chipdip

EINDHOVEN - NXP Semiconductors is nog niet bevrijd van de chipdip eind vorig en begin dit jaar. De chipfabrikant met het hoofdkantoor in Eindhoven rapporteert dinsdagochtend een omzet over het tweede kwartaal van 2,22 miljard dollar (2 miljard euro), 3 procent minder dan de 2,30 miljard dollar een jaar eerder. 

Wel zegt het bedrijf de winstgevendheid te hebben verbeterd. De operationele winst bedroeg 640 miljoen dollar (575 miljoen euro), tegen 618 miljoen dollar, 4 procent minder, een jaar eerder.

Wereldwijde vraag verbetert niet

Topman Richard Clemmer zegt nog steeds optimistisch te zijn over de resultaten van de investeringen van NXP op de lange termijn. „Maar op de korte termijn zien we dat de wereldwijde vraag naar chips zich over het algemeen nog niet heeft verbeterd.” Voor het lopende kwartaal verwacht NXP dan ook geen grote verbetering van de omzet die volgens verwachting circa 2,24 miljard dollar zal zijn. 

Guido Dierick in het hoofdkantoor van NXP in Eindhoven.
Volledig scherm
Guido Dierick in het hoofdkantoor van NXP in Eindhoven. © Jean Pierre Reijnen

Volgens manager Nederland Guido Dierick was de omzet zoals eerder door NXP werd voorspeld. Vooral de onderdelen waarin NXP marktleider is vielen tegen. De autochips hadden een omzet van 1,03 miljard dollar, 10 procent minder dan de 1,14 miljard dollar een jaar eerder. „Eerder dachten we nog dat deze markt in de tweede helft flink zou aantrekken, maar het is nog niet zover”, zegt Dierick. „De vraag naar chips voor moderne auto’s stijgt wel, maar die voor traditionele auto’s blijft achter. Bij bedrijven die modules voor de auto-industrie maken is er onzekerheid en daarom willen ze hun voorraad wegwerken voor ze nieuwe bestellingen doen. Wel zie ik als lichtpunt dat onze radarchips, ontwikkeld in Eindhoven, een regelrecht hit zijn. Die vormen nu al 10 procent van de omzet in auto-chips.”

Lagen met voorraden

Chips voor de overige industrie en het internet der dingen brachten 390 miljoen dollar op, tegen 454 miljoen, 14 procent meer, een jaar eerder. „Klanten kopen apparaten, met componenten met chips van distributeurs. Dat zijn allemaal lagen waarin voorraden zijn opgebouwd. Pas als die opraken, trekt voor ons de markt weer aan”, aldus Dierick.

De chips voor mobieltjes boden tegenwicht met een omzet van 297 miljoen dollar, 25 procent meer dan de 238 miljoen dollar een jaar eerder. Die divisie loopt goed dankzij de NFC (near field communication)-chip, zegt Dierick. „Er worden niet méér mobieltjes gemaakt, maar wel meer met onze NFC-chip. Mobiel betalen is echt aangeslagen en fabrikanten willen er de chips voor hebben.”

Uitrol mobiele netwerk 5G

Chips voor zendmasten tot slot deden het ook beter. De opbrengst over het tweede kwartaal bedroeg 499 miljoen dollar, tegen 419 miljoen een jaar eerder, een verschil van 19 procent. Dat heeft volgens Dierick met de wereldwijde uitrol van het mobiele netwerk 5G te maken.