NXP presenteerde zich begin januari op de consumenten elektronica show (CES) in Las Vegas.
Volledig scherm
NXP presenteerde zich begin januari op de consumenten elektronica show (CES) in Las Vegas. © REUTERS

NXP in Eindhoven meldt zwakkere vraag naar chips uit China, na pover kwartaal

EINDHOVEN -De vraag naar chips, vooral vanuit China, is duidelijk zwakker dan voorheen. Dat meldt topman Rick Clemmer van chipfabrikant NXP in Eindhoven. Ook moest hij een pover vierde kwartaal melden, waarin de omzet met twee procent daalde naar 2,40 miljard dollar, van 2,45 miljard een jaar eerder. De omzet over het hele jaar steeg nog wel met 2 pocent naar 9,41 miljard dollar van 9,26 miljard in 2017.

Vooral de Chinese vraag naar chips voor auto's en de industriële eindmarkten zijn op het moment zwakker, zo becommentarieerde Clemmer. Om die reden kon hij voor het lopende kwartaal een omzetverwachting van hooguit 2,09 miljard dollar voorspellen. 

Ook de winstcijfers waren enigszins somber gezien de daling van de kwartaalwinst met 4 procent naar 731 miljoen dollar van 763 miljoen een jaar eerder. Over het gehele jaar was de winst 2,70 miljard dollar, nagenoeg gelijk aan die in 2017.

Veelbelovende divisie

Ook bij de autochips, de grootste en meest veelbelovende divisie van NXP, is de groei er een beetje uit. Over het laatste kwartaal steeg de omzet maar met 1 procent naar 960 miljoen dollar. Over het hele jaar was er nog wel een flinke groei en bedroeg de omzet 3,95 miljard dollar, tegen 3,76 miljard in 2017. Ook de andere drie divisies waren valk of licht dalend in omzet. Zoals die voor chips voor beveiligde verbindingen, waarvan de omzet over het vierde kwartaal 2 procent daalde naar 729 miljoen dollar.