Werknemers van NXP. Archieffoto
Volledig scherm
Werknemers van NXP. Archieffoto © Mariska Hofman

NXP in Eindhoven moet jubilarissen van rechter bonus blijven geven

EINDHOVEN - Werknemers van NXP die 25 of 40 jaar in dienst zijn van het bedrijf, blijven recht hebben op een jubileumuitkering. In het hoger beroep dat de chipfabrikant in Eindhoven heeft ingesteld tegen het vonnis van de kantonrechter in 2017 heeft het gerechtshof in Den Bosch de vakbonden opnieuw gelijk gegeven. Dat betekent dat de netto uitkering van één maandsalaris bij het 25-jarig en twee maandsalarissen bij het 40-jarig jubileum gehandhaafd dienen te worden. 

De jubileumuitkering was een van de arbeidsvoorwaarden die behouden bleven na de afsplitsing van NXP van Philips in 2006. In 2014 besloot NXP echter om de regeling af te bouwen en het geld te gebruiken voor een scholingsbudget. Vanaf 2016 zouden jubilarissen alleen nog recht krijgen op een feestelijke bijeenkomst en een horloge of een glasobject. De kantonrechter oordeelde in 2017 dat dit besluit eenzijdig was genomen en daardoor niet rechtmatig was. 

In eigen naam beslissen

In de beroepszaak haalde NXP onder meer aan dat het bedrijf het recht heeft om hier in eigen naam over te beslissen. Bovendien verzet het zich tegen de stelling van de kantonrechter dat NXP niet als goed werkgever heeft gehandeld door de uitkering binnen twee jaar te stoppen. Het gerechtshof in Den Bosch heeft echter alle grieven van NXP verworpen en veroordeeld tot de betaling van de griffierechten en advocaatkosten van de bonden. 

Bestuurder Gerald Maenen van FNV Metaal zegt dat destijds is onderhandeld met NXP over de besteding van de gelden voor een scholingsbudget. „Maar we zijn het niet eens geworden en als het bedrijf dan toch doorzet, is dat onrechtmatig. We zien dat ook in andere branches deze uitkering verdwijnt, maar we vinden dat niet rechtvaardig. Gebleken is dat verzet hiertegen loont.”

Een woordvoerder van NXP zegt dat zijn bedrijf het vonnis bestudeert en dan besluit of cassatie wordt aangetekend bij de Hoge Raad.