Werknemer in de fabriek van NXP in Nijmegen.
Volledig scherm
Werknemer in de fabriek van NXP in Nijmegen. © ANP XTRA

NXP in Eindhoven wacht op het aantrekken van de automarkt

EINDHOVEN - Bij chipfabrikant NXP in Eindhoven compenseert momenteel het grotere aantal chips per auto het feit dat er veel minder auto's worden geproduceerd. Hierdoor wil de omzet maar niet stijgen, maar zakt hij ook niet hard. „Dat betekent wel dat als de automarkt weer aantrekt het heel snel kan gaan”, zegt manager NXP Nederland Guido Dierick in een toelichting. 

De omzet in het derde kwartaal van NXP stabiliseerde zich ten opzichte van het kwartaal daarvoor en kwam iets hoger uit op 2,27 miljard dollar (2,05 miljard euro). Ten opzichte van de 2,45 miljard dollar een jaar eerder is het nog steeds 7 procent minder. De winst kwam uit op 687 miljoen dollar (620 miljoen euro), 6 procent minder dan de 733 miljoen dollar vorig jaar, maar 7 procent meer dan een kwartaal eerder.

Overeenkomst met Volkswagen

Dierick zegt er vertrouwen in te hebben dat de auto-industrie, goed voor 46 procent van de omzet, zich zal herstellen en dat andere divisies stabiel blijven of zich ook herstellen. „We hebben pas nog een belangrijke overeenkomst gesloten met Volkswagen over de levering van communicatiechips. Dat geeft de raad van bestuur zoveel vertrouwen dat het dividend dit kwartaal met 50 procent verhoogd is van 25 naar 37,5 dollarcent per aandeel. We zien ook dat de in Eindhoven ontwikkelde radarchips voor in de auto het goed doen en zelfs nu een stijging van 25 tot 30 procent laten zien. Andere chips, zoals voor de autosleutel en voor de autoruiten en de airbag, die groeien vooral met de automarkt mee.” De omzet van de autodivisie was in het derde kwartaal 1,05 miljard dollar, iets meer dan het vorige kwartaal en 7 procent minder dan de 1,12 miljard dollar in hetzelfde kwartaal vorig jaar. 

Guido Dierick, manager NXP Nederland.
Volledig scherm
Guido Dierick, manager NXP Nederland. © Jean Pierre Reijnen

De divisie die chips voor de industrie en het internet der dingen maakt laat grote schommelingen zien met een omzet van 426 miljoen dollar, 14 procent minder dan vorig jaar en 9 procent meer dan het kwartaal daarvoor. „Die schommelingen zien we omdat we voor deze chips vele duizenden klanten, veel in Azië, hebben. Dan krijg je een zweepslag effect als voorraden zich op- of afbouwen.”

Betaalfunctie mobieltje

Als een goede groeier ziet Dierick de kleinste divisie van NXP die chips maakt voor mobiele telefoons, onder meer voor de betaalfunctie. Die groeide zowel op jaar- (2 procent) als op kwartaalbasis (8 procent) naar 321 miljoen dollar. De divisie met chips voor onder meer antennes voor mobiele netwerken laat een daling zien van 2 procent op jaar basis en 6 procent minder dan een kwartaal eerder, naar 470 miljoen dollar.