Volledig scherm
2016-11-18 10:51:07 NIJMEGEN - Werknemers in de ICN8 fabriek bij chipproducent NXP. NXP, de vroegere chipdivisie van Philips, is akkoord gegaan met een miljardenbod van het Amerikaanse Qualcomm. ANP XTRA PIROSCHKA VAN DE WOUW © ANP XTRA

NXP in Eindhoven weer op weg naar 10 miljard dollar omzet

EINDHOVEN - NXP boekte in 2017 een omzet van 9,26 miljard dollar (7,54 miljard euro), 2,5 procent minder dan de 9,50 miljard dollar in 2016. Daarmee maakt het bedrijf de verkoop van zijn afdeling Standaard Producten, die in 2016 nog 1,22 miljard dollar aan omzet omzet bijdroeg, al bijna goed. 

Dat is te danken aan de groei van 8 procent van de afzet van geavanceerde chips voor onder meer mobieltjes, toegangspassen en auto's. Dat blijkt uit de jaar- en kwartaalcijfers die NXP donderdagochtend publiceerde. De winst over 2017 bedroeg 2,72 miljard dollar (2,22 miljard euro).

Dat betekent dat het bedrijf alweer afstevent op een omzet van 10 miljard dollar. Dat NXP zo goed draait zal niet onopgemerkt blijven bij de Amerikaanse chipgigant Qualcomm, dat in oktober 2016, met goedvinden van het bestuur van NXP, een bod op het Eindhovens bedrijf heeft uitgebracht van 47 miljard dollar. Aandeelhouders van NXP vinden het te weinig en bieden hun aandelen vooralsnog niet aan. De situatie is extra complex omdat Qualcomm op zijn beurt belaagd wordt door een andere chipreus, namelijk Broadcom.

Quote

Als ook China als laatste land formeel instemt met de overname, kan de laatste stap in het overname­pro­ces worden gezet

Topman Rick Clemmer

Overnameproces

Vanwege deze situatie werd donderdag slechts een summiere toelichting op de cijfers gegeven. Wel herhaalde topman Rick Clemmer zijn steun aan de overname door Qualcomm. „Deze is nodig om de wensen van onze klanten op lange termijn te kunnen blijven ondersteunen, gezien onze elkaar aanvullende producten. We werken nog steeds samen om de fusie begin dit jaar nog te voltooien. Als ook China als laatste land formeel instemt met de overname, kan de laatste stap in het overnameproces worden gezet.”

Ingezoomd op de segmenten is te zien dat de afdeling die chips levert voor beveiligde data uitwisseling, onder meer voor het betalen met de mobiele telefoon, het hardst groeit. Deze groeide met 21 procent tot 2,59 miljard dollar. De grootste divisie, die chips levert voor gebruik in auto's, groeide 11 procent naar 3,76 miljard dollar. De omzet met chips voor bijvoorbeeld wifi en zendmasten steeg 3 procent naar 1,87 miljard dollar. De kleinste afdeling, die chips maakt voor onder meer creditcards daalde flink met 29 procent tot 523 miljoen dollar.

ED gebruikt je persoonsgegevens om deze reactie te kunnen plaatsen. Meer informatie vind je in ons privacy statement
  1. Deze Brabantse podcasts zijn het luisteren waard

    Deze Brabantse podcasts zijn het luisteren waard

    Podcasts zijn het helemaal. Ooit bedacht om bestanden op te nemen in RSS-feeds, nu niet meer weg te denken uit het medialandschap. Ze gaan over nieuws, sport, kunst&cultuur, levensvragen en zelfs tieten. Over elk denkbaar onderwerp is wel een podcast te vinden. Om je wegwijs te maken door de vele gesprekken en het oeverloze geouwehoer, hebben we een geheel willekeurige lijst gemaakt met podcasts die een link hebben met Brabant. Aanvullingen zijn welkom via dit e-mailadres.

In samenwerking met indebuurt Eindhoven

Poll

Welke PSV-nieuwkomer maakte tot nu toe de meeste indruk?

  • Armindo Bruma (6%)
  • Timo Baumgartl (48%)
  • Olivier Boscagli (2%)
  • Kostas Mitroglou (16%)
  • Ritsu Doan (28%)
9457 stemmen